senecura-dom-starejših-občanov-pivka, postelja Svet24.si

Alarmantno stanje v domovih za starejše: ...

kučan-in-udba, igor-omerza, predstavitev-knjige Svet24.si

Foto: Na predstavitvi Omerzove knjige o Kučanu ...

Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje Necenzurirano

Zdravniške "dvoživke": zakaj ministrica ...

janez jansa sr (2) Reporter.si

Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz ...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

STA
STA
1 14.05.2024 20:24:52

Danes je na Giru zablestel drugi slovenski as, Tratnik po izjemni vožnji: Vnaprej sem ...

Profimedia
Francoz Valentin Paret-Peintre je zmagovalec 10. etape dirke po Italiji od Pompejev do gore Bocca della Selva v Kampaniji. Drugi je bil njegov rojak Romain Bardet, pred slovenskim kolesarjem Janom Tratnikom, ki je po samostojnem pobegu vodil vse do 3 km pred ciljem. Tadej Pogačar je v cilj prišel z glavnino in ostaja na vrhu skupne razvrstitve.

Drugi teden dirke po Italiji se bi skoraj začel z novo zmago za slovensko četverico na dirki. Čeprav se je zdelo, da je etapa pisana na kožo Pogačarju, se je ta ob vodstvu 2:40 minute raje odločil za konzervativno taktiko in tako predvsem nadzoroval glavne tekmece v skupni razvrstitvi. To je ustvarilo priložnost za druge.

Dlje časa je celo kazalo, da bi to lahko najbolje izkoristil Tratnik (Visma-Lease a Bike), ki pa mu je zmanjkalo moči v zadnjem delu 18,6 km dolgega ciljnega vzpona. Mimo njega sta v zadnjih treh kilometrih švignila tako Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale) kot Bardet (dsm-firmenich PostN).

Celotna prva deseterica današnje etape je bila sicer del večje ubežne skupine 64 km pred ciljem. Ta se je pred začetkom ciljnega vzpona počasi redčila, 37 km pred ciljem pa se je odločil napasti Tratnik, ki je v svoji karieri že osvojil etapo Gira, in sicer 16. etapo dirke leta 2020 od Vidma do Sv. Danijela v Furlaniji.

Sledila sta mu oba Francoza, v samem zaključku pa je bil močnejši Paret-Peintre, ki je sprva pobegnil Bardetu in nato prehitel Tratnika v zadnjih kilometrih. Bardet je prečkal ciljno črto kot drugi (+ 0:30) in s tem močno poskočil v skupni razvrstitvi s 14. na sedmo mesto. Za Pogačarjem zaostaja 4:57 minute.

"Vedel sem, da so ostali člani ubežne skupine lažji in boljši na vzponu. Zato sem že vnaprej načrtoval skok, kar se je izkazalo za pravo potezo. Skupina namreč ni bila organizirana, tako da je skok uspel," je svoj napad za Eurosport opisal Tratnik. "Bila je dobra vožnja, na koncu mi je malo zmanjkalo za zmago, noge v zadnjih štirih kilometrih niso bile več enake, ampak lahko sem zadovoljen."

Na vrhu razvrstitve sicer ni sprememb. Pogačar (UAE Team Emirates) je ciljno črto prečkal 3:14 minute za zmagovalcem kot 17. skupaj z glavnino in ima še naprej 2:40 minute prednosti pred drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) in 2:58 pred Valižanom Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

Pogačar je po etapi izrazil zadovoljstvo s potekom etape, predvsem s tem, da je njegova ekipa ohranila nadzor nad razpletom etape. "Glavnina je bila na začetku zelo nemirna. Vsi so želeli bežati, hkrati pa so različne skupine same sebe izničevale. Sledil je tisti pravi pobeg na prvem vzponu, ostali pa smo bili zadovoljni, da jih pustimo naprej," je dejal v izjavi za prireditelje dirke.

Etapa se je sicer začela z novico o odstopih štirih kolesarjev, med njimi tudi zmagovalca nedeljske sprinterske etape Nizozemca Olava Kooija (Visma-Lease a Bike), ki mu je nadaljevanje preprečila povišana telesna temperatura. Na startu zaradi podobnih simptomov ni bilo niti Ethana Vernona (Israel-Premier Tech), Maxa Kanterja (Astana Qazaqstan) in Mariusa Mayrhoferja (Tudo Pro Cycling).

Ob tem je več medijev poročalo o težavah karavane z boleznijo. Da se ubada z zamašenim nosom, je na prost dan medijem sporočil tudi Pogačar. "Ne vem, ali so to alergije ali kaj drugega razsaja po karavani, ampak počutim se dobro," je medijem dejal v ponedeljek.

Ravno Tratnikova Visma - Lease a Bike je tako med ekipami z največ zdravstvenimi težavami, saj na dirki tekmuje zgolj še s petimi kolesarji. Pred odstopom Kooija sta v prvem tednu odstopila Robert Gesink in Christophe Laporte. "Danes smo pokazali, da kljub okrnjeni ekipi lahko še tekmujemo za zmage," je izpostavil Tratnik.

V sredo sledi prehodna etapa med krajema Foiano di Val Fortore in Francavilla al Mare na skupni razdalji 207 km. Ta bo po nekaj razgibanega terena na začetku v drugi polovici izrazito ravninska, s tem pa je pričakovati novo soočenje sprinterjev za etapno zmago.

Značke: tratnik, giro

Članki iz rubrike