benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
1 02.05.2024 18:01:54

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil najnevarnejša tekmeca za roza majico! Po njegovem bosta to ...

Profimedia
Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar bo v soboto debitiral na dirki po Italiji.

Mnogi menijo, da lahko že v prvi ali drugi etapi prevzame vodstvo in ga drži do konca, kar je nazadnje uspelo Gianniju Bugnu leta 1990. A slovenski as na novinarski konferenci pred dirko ni izpostavil tega cilja, ni pa zanikal želje, da bi mu nekaj takega uspelo.

"Moramo dirkati pametno in iti dan za dnem. Všeč mi je sicer, da se dirka začne s težkima etapama, a vsekakor takojšnji napad ni nekaj, kar bi bila nuja in moja velika želja. V prvi etapah bomo preverili noge, če pa se bo ponudila priložnost, zakaj pa ne. Lepo bi bilo že takoj pokazati našo kakovost, nato pa iti dan za dnem," je dejal Tadej Pogačar.

Kot je dejal kolesar moštva UAE Emirates, bo že v prvih etapah veliko odvisno od ekipe, ki je po njegovem mnenju sestavljena odlično in je prepričan, da mu lahko pomaga pri izpolnitvi cilja, to pa je končna zmaga.

"Mislim, da imam za sabo odlično ekipo, odlične pomočnike, ki mi lahko veliko pomagajo. Povsem jim zaupam, imam vse, kar potrebujem. Če pa to imam, je tudi pritisk manjši," pravi dvakratni zmagovalec Toura, ki bo lahko računal na pomoč Ruija Filipeja Oliviere, Mikkela Bjerga, Felixa Grossschartnerja, Vegaarda Staka Laengena, Rafala Majke, Juana Molana in Domna Novaka.


Na novinarski konferenci seveda ni šlo brez tradicionalnega vprašanja, katere kolesarje vidi kot največje konkurente: "Veliko bo dobrih in nevarnih kolesarjev. Prihaja mlajša generacija, na takih dirkah je vedno kakšno presenečenja. Več bomo videli med samo dirko, najbrž že po drugi etapi, trenutno pa bi kot najnevarnejša izpostavil Romaina Bardeta, ki je v odlični formi, in Gerainta Thomasa. Britanec je na takih dirkah vedno dober, vem pa, da je tudi dobro pripravljen," meni Pogačar, ki ob cestah pričakuje tudi veliko število slovenskih ljubiteljev kolesarstva.

Slovenski as se dobro zaveda, da konkurenti vedo za njegove dobre in slabe točke, slednje bodo poskušali izkoristiti. "Prepričan sem, da bodo vsi dirkali proti nam. Nekatere največje dirke, tudi tritedenske, so že izpostavile nekaj mojih slabosti. Dirko bomo morali kontrolirati, kar bo zahtevna naloga, upati pa, da nam bo na roko šlo tudi vreme, ki vsaj delno vedno tudi kroji razplet. Nočem, da je preveč vroče, vedno si želim čim več vzponov po svojem okusu. Snega pa se ne bojim, ta bo več težav povzročal organizatorjem," je o vlogi vremena spregovoril zvezdnik, ki je prepričan, da bo tri tedne užival.

"Ta dirka mi je všeč, in to od začetka do konca. Imen vseh vzponov ne poznam, je pa veliko znanih, na katerih sem že treniral. Izpostavil pa bi etapi s ciljem v Livignu in zadnjo težko, ki se konča v Bassano del Grappi," je dve najljubši etapi izpostavil prvi favorit dirke in dodal, da ima rad vse dirke, na katerih nastopa.

Na Giru se ne bo bal niti kronometrov, na vožnjo na čas je dobro pripravljen. "Letos sem malo več časa preživel na kolesu za kronometer. Na njem se bolje počutim kot prejšnja leta, več sem treniral to disciplino. A za trenirati vse, kar si sam želiš, vedno zmanjka časa. Vsekakor bom na kronometrih bolj samozavesten, kot sem bil lani," je samozavesten Slovenec, ki se zaveda svoje vloge favorita, a zaradi tega ne čuti posebnega pritiska, saj je na tak položaj navajen.

Danski novinar ga je spomnil na padec njegovega največjega konkurenta Jonaasa Vingegaarda na dirki po Kataloniji, po katerem se je slednji težje poškodoval. "Dirko sem v družbi svojega dekleta Urške spremljal po televiziji. Ko sva to videla, sva obnemela. Videti je bilo katastrofalno, veliko kolesarjev se je poškodovalo. Po padcu z Jonasom nisem govoril, a vem, da je v težkem obdobju. Vsekakor pa želim, da bi čim prej okreval in se vrnil na dirke," je srečo danskemu šampionu zaželel Pogačar.

Članki iz rubrike