pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

ku, sta
ku, sta
4 31.03.2024 16:47:50

Noro, kakšna dirka, kakšni prizori! Mohorič rinil kolo v breg in končal v bolnici, on pa takole do … (video)

Profimedia
Končana je izjemna belgijska klasika, ki je minila v znamenju kolesarskega šampiona, naslednika Tadeja Pogačarja na prestolu te dirke.

Prav v slogu Pogija se je Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) konkurentom odpeljal kakšnih 45 kilometrov pred ciljem in se osamljen pripeljal do prestižne zmage na dirki po Flandriji. Konkurentom je ostal le boj za stopničke: drugo mesto je po izjemnem boju osvojil Italijan Luca Mozzato (Arkea), tretji je bil Avstralec Michael Matthews (Jayco AlUla), medtem ko je Nemec Nils Politt (UAE Emirates) tik za njima ostal praznih rok.

Junak dne van der Poel je na pedala stopil na najbolj zahrbtnem vzponu dne, tako strmem, mokrem in spolzkem, da je večina kolesarjev v dotlej vodilni skupini sestopila in kolo rinila do vrha (posnetek spodaj). Med njimi Ivan Garcia Cortina, ki se je v 'zid zaletel' kot prvi z nekajsekundno prednostjo, in Matej Mohorič, ki je tam pokopal upe po odmevnem rezultatu. Kot so iz Slovenčeve ekipe Bahrain Victorious poročali po koncu dirke, je bil Mohorič nato vpleten še v padec, zaradi česar so ga odpeljali na šivanje v bolnišnico. 

Devetindvajsetletnik iz Podblice je bil po 135 km udeležen še v enem padcu, a se je ta zgodil pri majhni hitrosti, zato je lahko hitro nadaljeval preizkušnjo. Po drugem na mokri trasi pa je moral predčasno končati dirko po Flandriji.

Flandrija za 29-letnika tako še naprej ostaja malce zakleta. Najvišje doslej je bil na 21. mestu pred dvema letoma.

Preostala Slovenca na dirki Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) nista posegla v boj za vidnejšo uvrstitev.

Je pa dirka v zadnjih štirih letih povsem v znamenju svetovnega prvaka van der Poela. Zanj je bila to že tretja zmaga (2020, 2022), s čimer se je na večni lestvici na vrhu izenačil še s šestimi kolesarji. Nazadnje je trikrat na belgijskem prazniku kolesarstva slavil Švicar Fabian Cancellara (2010, 2013, 2014).

Za Nizozemsko je bila to 13. zmaga po Flandriji, daleč spredaj ostaja Belgija z 69 zmagami. Med enajstimi državami z zmago na eni najbolj prestižnih dirk je tudi Slovenija, potem ko je lani tam zmagal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Letos se je 25-letnik posvetil drugim ciljem.

Po startu se je dokaj hitro vzpostavila ubežna skupina osmih kolesarjev, ki pa so jih ekipe s favoriziranimi posameznike ves čas držale na varni razdalji okoli treh, štirih minut.

Še pred napovedanim dežjem je prišlo do nekaj napadov, glavnega pa je uprizoril van der Poel, najprej ob drugem prečkanju Oude Kwaremonta, nato pa še na Koppenbergu.

Predvsem na slednjem je v kratkem času van der Poel prišel do velike prednosti, saj je eden izmed redkih na spolzkih tlakovcih na strmem delu klanca ostal na kolesu. Čeprav mu je nekaj časa sledil Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), se je naskok skokovito povečal in 30 km pred koncem znašal že minuto in pol, kasneje tudi dve minuti.

"Moja sezona je že zdaj uspešna. Zmagati po Flandrdiji v mavrični majici je uresničitev mojih sanj. Potreboval bom nekaj trenutkov, da vse to dojamem," je v prvi izjavi za organizatorje dirke dejal van der Poel.

"Trenutno še nisem sposoben razmišljati o Pariz - Roubaixu (tam bo naslednjo nedeljo branil lansko zmago, op. STA), enostavno sem preveč uničen. To je bila ena najtežjih dirk, ki sem jih kdajkoli odpeljal. Upoštevajoč vreme in druge razmere, sem bil v zadnjih kilometrih povsem prazen. Samo zaprl sem oči in upal, da čim prej prečkam ciljno črto," je še dejal 29-letni Nizozemec.

Ciljno črto je za 48. zmago v karieri prečkal 1:02 minute pred Italijanom Luco Mozzatom (Arkea-B&B Hotels) in Nemcem Nilsom Polittom (UAE Team Emirates). Avstralec Michael Matthews (Jayco-AlUla) je bil zaradi nevarne vožnje v sprintu diskvalificiran s tretjega mesta.

Van der Poel je postal šesti svetovni prvak, ki je v mavričastem dresu osvojil Flandrijo. Nazadnje je to uspelo Petru Saganu leta 2016.

Članki iz rubrike