Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

mark rutte Svet24.si

Izbrali so novega šefa Nata

1719350996-mm2-7994-1719350948316 Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

tek upravna enota1 Reporter.si

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski ...

slovenija 2 Ekipa24.si

Sijajno! Prizor zažgal splet, reakcija Slovencev ...

jože-mastnak Njena.si

Prihaja Ljubezen na vasi, kjer bo kraljeval Jože ...

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

ku
ku
0 09.09.2023 17:33:35

Kdo bi si to mislil včeraj! Evenepoel je nazaj! Roglič pa ostaja v igri, a očitno sotekmovalcu prepušča ...

profimedia
Na 14. etapi Vuelte je Remco Evenepoel prišel do zanesljive etapne zmage in se za osem minut približal favoritom.

Belgijski as Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Sauveterre-de-Bearna do Larra-Belague je na zaključnem vzponu v dvoboju ubežnikov strl Francoza Romaina Bardeta. Med favoriti ni prišlo do razlik, še naprej pred slovenskim asom Primožem Rogličem vodi Američan Sepp Kuss.

Med favoriti po zahtevni petkovi etapi ni bilo pretiranega napadanja, potem ko pravega motiva z izjemo Španca Juana Ayusa (UAE Team Emirates), da napade ekipo Jumbo-Visme, ni imel nihče.

V skupnem seštevku je posledično še naprej v vodstvu Kuss. Sledita mu moštvena kolega pri Jumbo-Vismi, slovenski as Roglič in danski zvezdnik Jonas Vingegaard, zaostajata pa 1:37 oziroma 1:44 minute. Ayuso je prvi med ostalimi na četrtem mestu in zaostaja 2:37 minute.

Evenepoel je bil po petkovi krizi, ko je izgubil kar 27 minut, tokrat del ubežne skupine. Z velikim zaostankom za kandidati za skupno zmago je zbiral predvsem točke za majico najboljšega hribolazca, skupaj z Bardetom (DSM-firmenich) pa sta se odpeljala okoli 90 km pred ciljem.

Večino dela je na čelu opravil prav 23-letni Belgijec, do zadnjega vzpona na Larra-Belaguo (9,5 km/6,3 %) pa sta s Francozom pripeljala s prednostjo okoli osmih minut in pol pred skupino favoritov.

Bardet je vseskozi sledil belgijskemu asu, a prave moči za kaj več ni imel, odpadel je štiri kilometre pred ciljem, 23-letnik pa se je odpeljal 49. zmagi v karieri ter drugi na tej Vuelti naproti. Čeprav je proti najboljšim v skupnem seštevku pridobil 8:22 minute, v seštevku kljub temu zaostaja več kot 19 minut.

Drugo mesto v etapi je pripadlo Bardetu, ki je na koncu zaostal 1:12 minute. Tretji je bil Belgijec Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) z zaostankom 6:33 minute. Roglič je s skupino ostalih kandidatov za skupno zmago ciljno črto prečkal kot 15. z zaostankom 8:22 minute.

V nedeljo bo na sporedu 15. etapa od Pamplone do Lekunberrija (158,3 km), ki pa ne bo tako zahtevna kot petkov in današnji pirenejski test. Kolesarji bodo morali kljub temu premagati tri kategorizirane vzpone. Na zadnjem od teh bodo vsega 8,5 km pred koncem etape delili tudi bonifikacijske sekunde.

Članki iz rubrike