Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
19.07.2023 17:36:50
Deli članek:

Tega ni pričakoval nihče! Tadej Pogačar povsem omagal, Tour je odločen!

Profimedia

Tadej Pogačar po krizi v kraljevski etapi proti Jonasu Vingegaardu izgubil skoraj šest minut, zmaga Avstrijcu Felixu Gallu.

Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroen) je zmagovalec kraljevske 17. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km) je v veliko krizo padel slovenski as Tadej Pogačar in v primerjavi z vodilnim na dirki, Dancem Jonasom Vingegaardom izgubil 5:45 minute.

V skupnem seštevku je v etapi četrtouvrščeni Vingegaard (Jumbo-Visma) izdatno povišal prednost pred še vedno drugouvrščenim Pogačarjem (UAE Team Emirates). Ta po današnji krizi zdaj zaostaja 7:35 minute. Tretje mesto je še utrdil Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates), ki pa za Dancem zaostaja že 10:45 minute.

V boju za etapno zmago je imel največ moči na zahtevnem zadnjem vzponu na prelaz Loze 25-letni Gall. Ta se je na najtežjem delu klanca odlepil od preostalih ubežnikov in si hitro nabral dovolj prednosti pred Britancem Simonom Yatesom (Jayco-AlUla) ter slavil drugo zmago v karieri. Prvo je zabeležil na junijski dirki po Švici.

Simon Yates je ciljno črto na letališču v Courchevelu prečkal 34 sekund za Avstrijcem, tretje mesto je z zaostankom 1:38 minute pripadlo Špancu Pellu Bilbau (Bahrain Victorious). Četrti je bil Vingegaard, ki je zaostal 1:52 minute.

Ekipa Jumbo-Visme je po Vingegaardovi izjemni predstavi v torkovi vožnji na čas danes narekovala ritem tudi v kraljevski etapi in skušala priti do etapne zmage. V ospredju se je po napornem začetku v hudi pripeki vozilo 32 ubežnikov, ki so le počasi pridobivali prednost pred glavnino.

Pred zadnjim vzponom na Col de la Loze (28,1 km/6 %) so imeli slabe tri minute prednosti, kaj veliko pa se v prvem delu vzpona ni zmanjšala. V drugem, težjem delu vzpona pa je Pogačar že okoli devet kilometrov pred ciljem spustil skupino najboljših. Do konca si je 24-letnik nabral ogromno zaostanka in ciljno črto prečkal kot 22. z zaostankom 5:45 minute za Vingegaardom in 7:37 za zmagovalcem etape.

Vingegaard je sicer skušal priti do etapne zmage. Napadel je na strmem delu klanca ter se otresel vseh najbližjih tekmecev v skupnem seštevku in se podal v lov za ubežniki. Nekoliko so danskega zvezdnika ustavili tudi navijači, ki so znova v preozkem špalirju spremljali kolesarje na poti do vrha prelaza Loze. Ubežnikov na koncu ni ujel, saj je Gall zanesljivo obdržal najmanj dve minuti naskoka pred najboljšimi v skupnem seštevku.

V četrtek bo na sporedu pretežno ravninska etapa od Moutiersa do Bourg-en-Bressa (184,9 km). Čeprav so ji organizatorji prilepili oznako "razgibana", sta v etapi le dva vzpona četrte kategorije, ki bi ju lahko sprinterske ekipe premagale in nato obračunale za etapno zmago.