asdhgag Svet24.si

Arso: Pred nami mini vročinski val, nato prihaja ...

kristali Svet24.si

4 čudežne lastnosti kristalov

Andreja Katič Necenzurirano

Afera sodna stavba: kaj je ministrica Katič ...

kucan krsinar Reporter.si

Kučan v novem Reporter Magazinu: Čeferina bi si ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

kmetija prijava Njena.si

Po koncu šova Kmetija posestvo ne bo mirovalo

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

nu
nu
0 18.07.2023 17:37:36

Noro, kakšen kronometer! Je letošnji Tour že odločen?! Tadej Pogačar je zdaj ...

Profimedia
Na Dirki po Franciji je bila na sporedu vožnja na čas, ki je kolesarje popeljala od Passyja do Comblouxa (22,4 km). Njen razplet pa je verjetno dal že zmagovalca letošnjega Toura.

Na razgibani trasi je prišlo do velikih razlik med kolesarji. Močno pa se je povečala tudi razlika med vodilnim Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem. Danec je bil namreč veliko hitrejši od Slovenca in je proti njemu zgolj danes pridobil skoraj neverjetnih 1:38 minute prednosti.

Vingegaard je bil preprosto nepremagljiv, videti je bilo, kot da ni s tega planeta. Zanimivo je, da je tretji Belgijec Wout Van Aert za njim zaostal kar 2:51 minute, torej je bil Pogačar od njega hitrejši za 1:13 minute, kar samo govori o tem, kako močan je Danec. V skupnem seštevku ta zdaj vodi že za 1:48 minute pred slovenskim šampionom. Razlika do tretjeuvrščenega Britanca Adama Yatesa pa se je povišala na 8:52 minute.

Na pot se je Pogačar podal ob 16.58, dve minuti za njim pa je krenil Vingegaard. Toda Danec je zelo hitro začel in Pogačarju že pri prvem vmesnem času vzel 16 sekund. Tudi slovenski as pa je bil precej hitrejši od vseh ostalih, in sicer za 26 sekund.

Tudi pri drugem vmesnem času je bil Pogačar 20 sekund hitrejši od ostalih, a za njim je bil Danec tokrat nenadkriljiv. Že pred vzponom je Danec Slovencu vzel 31 sekund. Pogačar je nato menjal kolo za vzpon do cilja in pri tretjem vmesnem času imel kar 44 sekund naskoka pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma). Vingegaard pa ni menjal kolesa, a še povišal prednost pred slovenskim asom na več kot minuto.



Preostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla), nista dirkala na polno. Mohorič je bil z zaostankom 6:42 minute na koncu 95., Mezgec pa je bil natanko dve minuti počasnejši in zasedel 152. mesto.

V sredo bo na vrsti kraljevska etapa letošnjega Toura. Ta bo kolesarje popeljala od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km) ter slabih sedem kilometrov pred ciljem prečkala najvišjo točko na prelazu Col de la Loze (2304 m).

Že pred tem kolesarje čakata prelaza prve kategorije na Saisies (13,4 km/5,1 %) in Roselend (19,9 km/6 %) ter druge kategorije na Longefoy (6,6 km/7,5 %). Vrh izjemno zahtevnega prelaza Loze (28,1 km/6 %) prihaja vsega 6,6 km pred ciljem. Nato sledi le še spust do Courchevela.

Članki iz rubrike