dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

dan drzavnosti proslava 2024 pl Reporter.si

To je bil gotovo hud udarec za Milana Kučana ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić in druščina iz Grčije poslali ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

slovenija navijača Ekipa24.si

Uf, s kakšnim napevom so slovenski navijači med ...

nu
nu
0 16.07.2023 18:21:47

V razburljivi nedeljski etapi Pogačar in Vingegaard remizirala

Profimedia
V boju za rumeno majico po razburljivi nedeljski etapi brez sprememb.

Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Les Getsa in Saint-Gervaisa (179 km) je slavil iz ubežne skupine. V boju za rumeno majico se položaj ni spremenil. Danec Jonas Vingegaard je odgovoril na vse napade Slovenca Tadeja Pogačarja in ohranil deset sekund naskoka v skupnem seštevku.

Za Poelsa je bila to 22. zmaga v karieri ter sploh prva na tritedenskih dirkah. Ciljno črto je prečkal pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in Francozom Mathieujem Burgaudeaujem (Total-Energies). Zaostala sta 2:08 oz. tri minute.

Današnja etapa je pripadla ubežnikom, potem ko je po hitrem ritmu od samega začetka okoli 130 km pred ciljem prišlo do grdega množičnega padca. Tega je zaradi iztegnjene roke povzročil eden od gledalcev ob cesti.

Šele po tem se je glavnina umirila, kar 38 ubežnikov pa si je v ospredju hitro privozilo neulovljivo prednost. Med ubežniki se je znašel tudi Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa na zanj prezahtevnem terenu ni posegel v boj za najvišja mesta in je delal za svoje moštvene kolege v begu in nato kasneje v razredčeni skupini najboljših.


Odločitev o etapni zmagi ter boju med favoriti je pričakovano padla na zadnjem, dvojnem vzponu v zadnjih 11 km. Znova je ritem večji del etape narekovalo moštvo Jumbo-Visme, na zadnjem vzponu do Saint-Gervaisa (7 km/7,7 odstotni vzpon) pa je na čelo skupine najboljših prišla Pogačarjeva ekipa UAE Team Emirates.

Ko je začel ritem narekovati Britanec Adam Yates, sta z njim ostala le moštveni kolega Pogačar ter Vingegaard (Jumbo-Visma). Okoli 2,5 km pred vrhom se je Yates taktično odpeljal naprej, skupaj pa sta ostala Slovenec in Danec.

Pogačar je v zadnjem kilometru nekajkrat poskusil, a se tokrat ni odlepil od Vingegaarda v strmejšem zaključku. Ciljno črto sta prečkala kot 16. in 17. natanko 6:04 minute za zmagovalcem.

V skupnem seštevku ima Vingegaard še naprej deset sekund naskoka pred Pogačarjem, tretje mesto pa je utrdil danes 19. Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers). Za vodilnim Dancem pa zaostaja že 5:21 minute, potem ko je danes ciljno črto prečkal 38 sekund za vodilnim dvojcem.

V ponedeljek bo na vrsti prost dan, v torek pa se bodo kolesarji merili v razgibani vožnji na čas. Ta se bo začela v v neposredni bližini današnjega zaključkua v Passyju in končala v Comblouxu (22,4 km).

Članki iz rubrike