nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

ku
ku
0 15.07.2023 09:17:07

Obeta se brutalen vikend na dirki po Franciji! Bo Tadej Pogačar že danes napadel rumeno majico?!

Profimedia
Branilec lanske zmage Jonas Vingegaard ima v skupnem seštevku le še devet sekund prednosti pred Tadejem Pogačarjem. Tretjeuvrščeni Avstralec Jai Hindley zaostaja že 2:51 minute. Že danes bo na vrsti prva alpska etapa, ki bo tekmovalce popeljala od Annemassa do Morzina (151,8 km). Ta pot bi lahko povzročila še večje premike v skupnem seštevku.

"Klancev bo res vedno več. Čaka nas zelo zahtevna etapa, tudi v nedeljo. Bomo videli, kaj bosta prinesli. Upamo na podobno formo kot v 13. etapi ter da bodo noge dobre in se vrtele vsem v ekipi," je Tadej Pogačar v petek dejal za nacionalno televizijo in tako napovedal drugi in treji del trilogije gorskih etap v tem koncu tedna.

Dvomimo, da bodo kolesarji na začetku današnje etape uživali ob pogledu na Ženevsko jezero. V mislih bodo namreč imeli 4200 »višincev«, ki jih čakajo v naslednjih 150 kilometrih. Najtežje pride na vrsto v zadnjih 65 kilometrih, ko bodo najprej prečkali prelaz Ramaz (13,9 km in 7,1 %), potem pa še brutalni Joux Plane (11,6 km in 8,5 %).


Tu je Floyd Landis leta 2006 izvedel, no, Landisa. Američan je v tistem popoldnevu kljub načetemu kolku sesul konkurenco. Najbližji zasledovalec je za njim zaostal skoraj šest minut. Atomska vožnja, ki se je zdela predobra, da bi bila resnična. In res ni bila. Resnična namreč, po etapi je namreč Landis oddal pozitiven test na doping.

Poleg Landisa boste na seznamu kolesarjev, ki so prvi prečkali ta prelaz, našli tudi takšne hribolazce »par excellence«, kot sta pokojni Marco Pantani in Richard Pikčasta majica Virenque, kar morda še najlepše priča, za kakšen vzpon gre. Vzponu, ki je (naj)težji v drugi polovici, ko se povprečen naklon vseskozi giblje okoli desetih odstotkov, sledi še tehnično zahteven spust do cilja v Morzinu.

Velja opozoriti, da bodo na vrhu zadnjega vzpona podobno kot kasneje v cilju za prve tri na voljo bonifikacijske sekunde. Današnja etapa se začne ob 13.05, končala pa se bo dobre štiri ure kasneje.

Članki iz rubrike