nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

ku
ku
0 09.07.2023 18:15:41

Ali spiš mirno, Vingegaard!? Pogačar se je z novim odličnim zaključkom še približal rumeni majici!

Profimedia
Kanadčan Michael Woods (Israel-Premier Tech) je zmagovalec devete etape dirke po Franciji. Na zaključni vzpon na Puy de Dome je bil 36-letnik najboljši iz številčne skupine ubežnikov. Med njimi je do tretjega mesta prišel Slovenec Matej Mohorič. Še en Slovenec Tadej Pogačar pa je znova vzel nekaj sekund branilcu naslova Jonasu Vingegaardu.

Začetek etape je zaznamoval hiter pobeg 14 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mohorič. Glavnina jim je dopustila prednost tudi 16 minut, s čimer je postalo jasno, da bodo ubežniki obračunali za etapno zmago v zadnjih 50 km. Napadi so se začeli že pred zadnjim klancem, večkrat pa je poskušal tudi Mohorič (Bahrain Victorious) in naposled uspel s še trojico drugih.

Vzpon na mitski Puy de Dome (13,3 km/7,7 %) je prvi začel Američan Matteo Jorgenson (Movistar), ki je imel minuto naskoka pred Mohoričevo skupino ter še dodatno minuto pred osmimi zasledovalci. Vodilnega Američana zasledovalci dolgo niso ujeli niti najtežjem delu klanca do vrha z več kot 11,5-odstotnim povprečnim naklonom v zadnjih štirih kilometrih.

Najbližje mu je bil sprva prav Mohorič, ki se je v zadnjih štirih kilometrih odlepil od zasledovalcev in se podal za Jorgensonom. Iz druge zasledovalne skupine pa je proti vrhu grizel tudi Woods, prehitel slovenskega asa in nato 500 m pred koncem ujel vodilnega Američana ter zabeležil 14. zmago v karieri in prvo na Touru.


Drugi je ciljno črto z zaostankom 28 sekund prečkal Francoz Pierre Latour (TotalEnergies), Mohorič pa je tik pred koncem ujel Jorgensona in zasedel tretje mesto s 35 sekundami zaostanka.

V skupini favoritov je Jumbo-Visma narekovala ritem v prvih kilometrih klanca, pet kilometrov pred ciljem pa je bližje prišla še Pogačarjeva ekipa. Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je nato povsem razbil skupino najboljših, z njegovim moštvenim kolegom in vodilnim na dirki Vingegaardom ter Pogačarjem pa so ostali le še trije kolesarji.

Pogačar je kilometer in pol pred ciljem napadel, pridobil nekaj koles prednosti, a se Danec ni dal. Ves čas je ostajal nekaj sekund za njim, nato pa je vendarle 24-letnik s Klanca pri Komendi pridobil nekaj več naskoka. Ciljno črto je prečkal osem sekund pred Dancem in v skupnem seštevku zaostanek zmanjšal na vsega 17. Tretji je skupno Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe), ki pa zaostaja že 2:40 minute.

V ponedeljek bo na vrsti prost dan, v torek pa bo na sporedu razgibana etapa od Vulcanie do Issoira (167,2 km) s petimi ne preveč strmimi kategorizirani vzponi.

Značke: pogacar, vingegaard

Članki iz rubrike