Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.07.2023 06:17:32
Deli članek:

Kakšen pekel čaka Pogačarja in Vingegaarda! Glejte, kje se bosta spopadla danes!

Profimedia

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu deveta etapa od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Doma (182,4 km).

 Zaključek na mitsko vzpetino v Centralnem masivu bo pisan na kožo najboljšim hribolazcem, zato bosta v vlogi favoritov znova vodilni Danec Jonas Vingegaard in drugouvrščeni Slovenec Tadej Pogačar. Štiriindvajsetletni Pogačar bo etapo začel s 25 sekundami zaostanka za branilcem lanske zmage Vingegaardom, potem ko sta v sredo in četrtek drug drugemu zadala nekaj udarcev v Pirenejih.

Preostala Slovenca danes znova ne bosta v ospredju, skrbela bosta za svoje kapetane in čakala na naslednji teden ter nove priložnosti. Ključna točka današnje razgibane etape s štirimi kategoriziranimi vzponi bo strm zaključni klanec na Puy de Dome (13,3 km/7,7 %).

Nanj so se nazadnje na Touru povzpeli pred 35 leti. Gre za mitski vzpon, ki je najtežji v zadnjih nekaj več kot štirih kilometrih, ko se cesta navkreber postavi s povprečnim naklonom nekaj manj kot 12 odstotkov. Puy de Dome sicer velja za enega najmlajših vulkanov v Centralnem masivu, sama kupola lave pa je nastala po izbruhu pred 10.700 leti.

Vzpetina je cilj etape na Touru gostila 14-krat, med zmagovalci pa so bili med drugimi tudi Nizozemec Joop Zoetemelk, Španec Luis Ocana, domačin Bernard Thevenet ter Italijana Felice Gimondi in Fausto Coppi. Leta 1975 je eden od gledalcev na poti proti vrhu v ledvico udaril Belgijca Eddyja Merckxa, ki je nato etapo končal kot tretji.