Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
29.06.2023 20:30:37
Deli članek:

Jutri začetek Dirke po Franciji: Pogačar in Vingegaard eden drugemu nalagata vlogo favorita

Profimedia

Kolesarji bodo v soboto v Bilbau začeli 110. dirko po Franciji, kjer bodo tudi trije Slovenci, in sicer Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki bo lovil tretjo skupno zmago na francoski pentlji, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla). V vlogi glavnega Pogačarjevega tekmeca bo Danec Jonas Vingegaard iz Jumbo Visme.

Glavna pretendenta za skupno zmago sta si na današnji predstavitvi ekip v Bilbau oziroma na novinarski konferenci pred njo "polaskala" in vlogo favorita namenila eden drugemu. Prvi je vlogo favorita branilcu lanske zmage, že večkrat, naložil Pogačar.

To pa predvsem zato, ker je imel Pogačar smolo s poškodbo in zlomom zapestja. "Na kolesu se počutim zdaj dobro, z zapestjem je vse v redu, ni pa še vse gibljivosti. V ponedeljek sem imel preglede, ki so pokazali, da sta dve od treh zlomljenih kosti popolnoma zaceljeni. Za tretjo bo treba malo več časa," je najprej pojasnil Pogačar.

"Vendar me to sploh ne moti na treningu. Nimam nobenih bolečin. Cilj bo zmagati na Touru, tudi če je Jonas (Vingegaard; op. p.) favorit. Bil je dominanten na dirki po Dofineji, a rekel, da ni bil na najboljši ravni. Lahko si predstavljamo, kaj lahko torej pokaže na Touru," je še povedal Pogačar, ki lovi svojo tretjo zmago po zmagoslavjih 2022 in 2021.

"Noge so dobre, glava je super. Upam, da bom pripravljen. Veliko smo se naučili lani, ko je bil Jonas na določenih točkah dirke močnejši. Letos imamo izjemno močno ekipo, vsi so v odlični formi. Prav tako je dobro, da imava načrt B z Adamom (Yatesom; op. p.), ker nisem še stoodstoten," je dodal slovenski zvezdnik.

Profimedia


Danski pa se je odzval na Pogačarjevo izjavo o favoritu in dejal: "No, zanj bi lahko rekel enako." Poudaril pa je, da v resnici ni pomembno, kdo je favorit, "na koncu bo zmagal najmočnejši". Pravi, da ga ne moti to, da bo kot branilec naslova letos on imel "tarčo na hrbtu". "Dokler lovim zmago, to ne spremeni veliko."

Pričakuje, da ga bo Pogačar tako kot lani napadel že v zgodnji fazi. "Moral bom biti pripravljen," je dejal Danec, ki verjame, da je napredoval na kratkih in strmih vzponih. Pravi pa, da se želi osredotočiti samo nase in se ne spuščati v miselne igrice. "Dobro se počutim, pripravljen sem. Sem tam, kjer sem želel biti, bomo videli čez tri tedne, ali bo to dovolj."

Francoska pentlja se bo končala 23. julija.