nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 14.06.2023 18:02:36

Uvodno etapo dirke po Sloveniji je dobil izkušeni kolesarski maček, najboljši Sloveniec pa je ...

ALESFEVZER.COM
Nizozemski kolesarski as Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) je zmagovalec uvodne etape 29. dirke po Sloveniji. V ciljnem sprintu v Rogaški Slatini je ugnal Nemca Phila Bauhausa in Italijana Mattea Moschettija. Slovencev ni bilo povsem v ospredju, najvišje pa je končal Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic), ki je bil 14.

Uvodna etapa ob 30. obletnici prve izdaje slovenske pentlje se je začela v Celju ob 11.20, takoj pa so pobegnili štirje ubežniki, med njimi tudi dva domača predstavnika Boštjan Murn (Adria Mobil) in Teo Pečnik (KK Kranj).

Štirje v ospredju so si med etapo nabrali največ tri minute in pol naskoka, a so ekipe najboljših sprinterjev na dirki ves čas nadzorovale položaj v letos s 189,5 km najdaljši etapi dirke po Sloveniji.


Na gorskem cilju na Žičko Kartuzijo (1,5 km/8,3 %) je edino točko in s tem modro majico najboljšega hribolazca vzel Italijan Andrea Garosio (EOLO-Kometa). S sedmimi bonifikacijskimi sekundami s treh vmesnih sprintov pa se je izkazal tudi Murn, a ciljne črte ni prečkal z najboljšimi. Posledično je ostal tudi brez majice najboljšega mladega kolesarja. Ta je pripadla Špancu Raulu Garcii Pierni (Equipo Kern Pharma).

Čeprav je bila trasa nekoliko razgibana, krajši vzponi kljub hitrejšemu ritmu, nekaterih napadih ter nekaj padcih niso razredčili sprinterskih vrst. Zato je po ujetju zadnjih ubežnikov na ciljni ravnini ob drugem prečkanju karavane v Rogaški Slatini odločal sprint nekoliko manj številčne glavnine.

Največ moči je imel 29-letni Groenewegen, ki je slavil 68. zmago v karieri, še tretjo na dirki po Sloveniji, zanimivo, vselej s ciljem v Rogaški Slatini. Pred tem je namreč dobil lansko drugo etapo, ki se je začela na Ptuju, ter prav tako drugo pred petimi leti s startom v Mariboru.

Članki iz rubrike