favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 27.05.2023 22:20:27

Razplet na Višarjah razvnel splet: Roglič se je snel s ketne

Profimedia
Zmaga slovenskega kolesarja Primoža Rogliča na odločilni, predzadnji etapi na dirki po Italiji in prevzem vodstva v skupni razvrstitvi je povzročila pravo evforijo med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij. Tudi domači mediji so polni hvalnic za prvega Slovenca, ki je osvojil sloviti Giro.

Mnogi slovenski kolesarski navdušenci so se predzadnji dan dirke odpravili čez mejo, na kraj trase od Trbiža do Svetih Višarij, ki bo z zlatimi črkami zapisan v slovensko kolesarsko zgodovino. Še veliko jih je trepetalo ob spremljanju prenosa dirke v domovini.

Vsem je zastal dih ob težavah 33-letnega Kisovčana s kolesom, ko se mu je okoli dva kilometra pred ciljem na strmem klancu snela veriga. A ko je bilo etape konec, Rogliču pa je kljub težavam uspelo priti do roza majice, se je razvnel splet v Sloveniji.

"Primož Roglič se je dobesedno snel s ketne," je razplet ob 40-sekundni prednosti Slovenca pred Geraintom Thomasom v cilju in prevzemu vodstva v skupni razvrstitvi zapisal komik in član Radio Ga Ga na Radiu Slovenija Jure Mastnak.

roglic
Profimedia

"Noro" je bila najpogostejše zapisana beseda na profilih slovenskih uporabnikov družbenih omrežjih. "Waaa, noro! Jokam. Rogla ti si car," je zapisala dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

"Bravo," je bil v svojem slogu kratek in jedrnat slovenski košarkarski as Luka Dončić. Odzval se je tudi Rogličev moštveni kolega Jan Tratnik, ki je je moral zaradi trka z avtomobilom odstopit še pred začetkom dirke: "Primož Roglič. Pravi zgled. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Zaslužiš si to!"

Čestitke Rogliču so deževale tudi iz političnih vrst. "Izjemna predstava, o tem se bo še dolgo govorilo, zgodovinsko!" je zapisal nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je Rogliča na Twitterju označil za njegovega junaka.

"Težko je zbrati besede v teh trenutkih. Za Rogliča res ni ovir. Neverjetna vožnja ob neverjetni kulisi slovenskih zastav na Svetih Višarjah. Dan za zgodovino, čestitke Primož," je na Twitterju zapisala aktualna predsednica Nataša Pirc Musar.

Rogliču je na Twitterju čestitala tudi vlada: "Iskrene čestitke Primož Roglič za izjemno borbenost in zasluženo zmago na Dirki po Italiji!" "Čestitke," pa je ob ključniku "slovenskamoč" zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Zmaga Rogliča je močno odmevala tudi v domačih medijih. "Čudež na Svetih Višarjah!" je zapisal multimedijski portal RTV Slovenija, "Noro! Primož Roglič je zmagovalec Gira!!!" pa Siolov Sportal. "Svete Višarje so okronale Svetega Primoža," je v naslovu zapisal Delo, "Rožnati telemark" pa v naslovu svojega uredniškega komentarja Dnevnik.

Tudi tuji športni mediji niso mogli mimo Rogličeve zmage in predvsem dejstva, da je po bolečem porazu na predzadnji dan Toura leta 2020, ko ga je na presenečenje vseh na gorskem kronometru do rumene majice prehitel rojak Tadej Pogačar, tokrat Roglič sam zrežiral veliki preobrat. "Roglič potegnil "Pogačarja"," je zapisala španska Marca.

Na Eurosportu so se spominjali na dogajanje v Franciji pred slabimi tremi leti in zaključili, da je Roglič z današnjo predstavo izgnal demone La Planche des Belles Filles. O Rogličevi mojstrovi na Višarjah se je razpisala tudi italijanska Gazzetta dello Sport.

Na Twitterju pa so se uporabniki odzvali tudi na dogodek med zaključkom današnjega kronometra, ko je eden izmed navijačev v rdeči majici ob cesti po težavah z verigo pomagal Rogliču s prijateljskim potiskom v klanec.

Kot je zapisal romunski kolesarski blogger Mihai Simion, je moški v rdeči majici nekdanji Rogličev kolega iz skakalne reprezentance Miha Mežnar. Moškemu je znana slovenska prodajalna burekov obljubila zastonj burek za celo leto.

Ob tem je Simion še spomnil, da je prav Trbiž, kjer je bil start današnje etape, kraj enega Rogličevih največjih uspehov v skokih. Leta 2007 je namreč tam skupaj z ekipo postal svetovni mladinski prvak.

Značke: kolesarstvo, giro, odzivi

Članki iz rubrike