Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

nu
nu
0 26.05.2023 17:41:46

Primož Roglič silovito napadel v finišu kraljevske etape, Thomasu se je približal na ...

Profimedia
Primož Roglič je v 19., kraljevski etapi kolesarske dirke po Italiji zasedel četrto mesto, zaostal je le za tremi ubežniki.

V boju za skupno zmago je na koncu zadnjega od petih vzponov za tri sekunde prehitel vodilnega v skupnem seštevku Britanca Gerainta Thomasa in pred sobotnim kronometrom na Višarje zmanjšal zaostanek za njim na 26 sekund.

Tretjeuvrščeni v skupnem seštevku, Portugalec Joao Almeida, je za Rogličem zaostal dodatnih 20 sekund in najbrž s tem tudi odpadel iz boja za skupno zmago.

Etapo v Dolomitih je dobil Kolumbijec Santiago Buitrago, kolesar ekipe Bahrain-Victorious, ki je imela na cilju, na prelazu Tre Cime di Lavaredo, na katerem nadmorska višina znaša več kot 2300 metrov in je tudi najvišja točka letošnjega Gira, 51 sekund prednosti pred Kanadčanom Derekem Geejem.

Tretje mesto je zasedel Danec Magnus Cort, ki je v prišel v cilj v istem času kot Roglič, a je bil za malo vendarle hitrejši, s tem pa slovenskemu kolesarju ekipe Jumbo-Visma preprečil dodatne bonifikacijske sekunde.


Etapa, dolga 183 kilometrov, je bila najtežja na letošnji dirki. Vsebovala je pet kategoriziranih vzponov, od tega tri prve kategorije in dva druge, skupno so morali kolesarji premagati 5400 višinskih metrov. Potekala je po napovedih, kmalu se je izoblikovala ubežna skupina 15 kolesarjev, ki se je postopoma zmanjševala, na koncu so v ospredju ostali le trije.

Tako v boju za etapno zmago kot v boju za najvišja mesta v skupni razvrstitvi je odločal zadnji, sedemkilometrski klanec. Na njem je najprej najbolj kazalo Geeju, ki se je z napadom šest kilometrov pred ciljem že priboril lepo prednost. A mu ju zmanjkalo moči, Buitrago ga je prehitel in na Giru dobil etapo še drugo leto zapovrstjo.

"Zadnji klanec sem vozil v svojem ritmu. Nisem želel odgovoriti na napad Geeja, a sem ga imel na varni razdalji. Lahko sem ga opazoval in ko sem uvidel, da trpi, sem pospešil. Sem pa trpel tudi sam, to so bili moji najtežji trenutki tega Gira. A vesel sem, da je bilo naše delo poplačano. Zdaj bomo lahko rekli, da je bila dirka za nas uspešna," se je prve zmage za ekipo Bahraina na letošnji dirki veselil Kolumbijec, ki je zabeležil šele svojo četrto zmago v karieri in tretjo na največjih dirkah, poleg dveh v Italiji je že dobil tudi etapo Vuelte.

Za slovenske ljubitelje, ob progi se je slovenskih navijačev spet zbralo ogromno, je bil bolj zanimiv boj za rožnato majico. Večji del etape so ga vodili tekmovalci Ineosa, moštveni kolegi Thomasa. Za njimi so bili na preži Rogličevi moštveni kolegi. Dolgo časa je kazalo, da napadov ne bo, približno kilometer in pol pred zaključkom pa je na strmem vzponu vendarle potegnil Roglič. Sledil mu je lahko le Thomas, ki je nato celo prešel v protinapad, videti je bilo, da bo prišel v cilj s prednostjo pred Slovencem.

Toda Zasavec ga je ujel, v zadnjih metrih pa mu je ostalo več moči, priboril si je tri sekunde, tako da ima pred odločilno, 20. etapo, gorskim kronometrom na Svete Višarje, kjer se spet prikuje veliko slovenskih navijačev, dosegljivih 26 sekund zaostanka.

* Izidi, 19. etapa (Longarone -Tre Cime di Lavaredo, 183km):
 1. Santiago Buitrago (Kol/Bahraiv Victorious)    5:28:07
 2. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech)            + 0:51
 3. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)          1:46
 4. Primož Roglič (Sl/Jumbo-Visma)                isti čas
 5. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)            1:49
 6. Joau Almeida /Por(UAE Emirates)                  2:09
 7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Vicorious)
 8. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)        isti čas
 9. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                 2:16
10. Einer Rubio (Kol/Movistar)                       2:26

- skupno:
 1. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)        81:55:47
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               +  0:26
 3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                  0:59
 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)          4:11
 5. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AIUla)                   4:53
 6. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                 5:10
 7  Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)           5:13
 8. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)               5:54
 9. Andreas Leknessund (Nor/DSM)                     6:08
10. Laurens de Plus (Bel/Ineos Grenadiers)           7:30

Članki iz rubrike