Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
0 24.05.2023 17:43:16

Uf, kakšen zaključek prej mirne etape na Giru! Roglič v ozadju, spredaj pa tole!

Profimedia
Ravninska etapa se je končala s ciljnim šprintom.

Današnjo 17. etapo od Pergine Valsugane do Caorla (195 km) ob Jadranskem morju na dirki po Italiji je dobil Italijan Alberto Dainese (Team DSM), ki je v napetem in izjemno izenačenem šprintu premagal Jonathana Milana (Bahrain Victorious) in Michaela Matthewsa (Jayco-AlUla). Zmage se je lahko razveselil šele po fotofinišu, saj so vsi trije vštric pripeljali v cilj.

Primož Roglič si je zanimiv razplet ogledal iz ozadja, njegovo moštvo se v zadnjih kilometrih ni rinilo v ospredje pelotona. Vseeno je v cilj prišel v času zmagovalca. Že med etapo je bil sicer dobro razpoložen, v kar se lahko prepričate ob ogledu spodnjega posnetka. 

Ker je bila etapa od Pergine Valsugana do Caorleja brez enega samega resnega vzpona, je bil skupinski sprint pričakovan. Štirje kolesarji so sicer imeli drugačno upanje, poskušali so z begom, a jim ni uspel. Najdlje je vztrajal in kazal trmo Belgijec Senne Leysen, ki je potem, ko je uvidel, da jim je 20 kilometrov pred ciljem glavnina povsem za petami, poskušal še sam, toda vse, kar mu je uspelo, je to, da je beg podaljšal za 15 kilometrov.

Pet kilometrov pred ciljem se je tako začel boj za najbolj ugodne položaje za sprint, nesreč in padcev na srečo ni bilo, sam sprint pa je bil izenačen. Najprej je najbolje kazalo Avstralcu Michaelu Matthewsu, a se je izkazalo, da ga je izkušeni kolesar ekipe Jayco AlUla začel prehitro, praktično na ciljni črti sta ga prehitela Italijana Dainese in Jonathan Milan. Petindvajsetletni Dainese je za kakšen milimeter dobil italijanski dvoboj in tako zabeležil peto zmago v karieri.

"V zadnjih petih dneh sem bil bolan, imel sem želodčne težave, pa tudi težave z dihanjem. Danes je bil prvi dan, ko sem se počutil v redu, približno 80 odstotno, in zmagati po takšnih težavah je noro. Zelo sem vesel in ne morem se dovolj zahvaliti ekipi, da me je obdržala na dirki in motivirala za to. Na koncu sem globoko kopal, bil povsem na meji svojih moči, Milan je prihajal iz ozadja, nisem vedel, ali sem res zmagal. Na srečo pa je vendarle ostalo še nekaj prednosti," je po zmagi dejal Italijan.

Boj za vrh ni postregel s pretresi. Primož Roglič, ki je v skupnem seštevku na tretjem mestu, za vodilnim Geraintom Thomasom zaostaja 29 sekund, se je s svojo ekipo za razliko od Britanca do zadnjega kilometra držal bolj v ozadju glavnine, je zasedel 45. mesto.

Etapa je bila bila nekakšno zatišje pred viharjem, saj v naslednjih dveh etapah kolesarje čakata dve gorski etapi, v soboto pa še gorski kronometer na Svete Višarje.

Značke: giro, roglič

Članki iz rubrike