Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 26.03.2023 17:19:14

Van Aert športno prepustil zmago moštvenemu tekmecu Laportu, Slovenec ob koncu padel

Profimedia
Francoski kolesar Christophe Laporte (Jumbo-Visma) je zmagovalec dirke svetovne serije Gent-Wevelgem. Drugo mesto je osvojil Belgijec Wout Van Aert, ki je moštvenemu kolegu prepustil zmago. Najboljši Slovenec Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je v krožišču šest kilometrov pred ciljem v Wevelgemu padel in ostal brez boja za tretje mesto.

Po zmagi leta 2021 na tej dirki je Van Aert tokrat moštvenemu tekmecu prepustil zmago. Francoz je moral lani priznati premoč le Eritrejcu Biniamu Girmayu, tokrat pa je po 260,9 km med Ypresom in Wevelgemom le prišel na svoj račun in objet z Belgijcem prvi prepeljal ciljno črto.

Za 30-letnega Francoza je bila to 27. zmaga v karieri in prva to sezono. Van Aert je po drugem mestu ostal pri 40 zmagah, a zanj vrhunca prihajata prihodnjo nedeljo na dirki po Flandriji ter 9. aprila na Pariz-Roubaixu.

Laporte bo tam glavni pomočnik Van Aertu v lovu na zmage na spomenikih. V boju za najvišja mesta bo po Flandriji od Slovencev poleg Mohoriča tudi Tadej Pogačar, medtem ko je Mohoričev cilj sezone predvsem Pariz-Roubaix. Še pred tem se bo sezona belgijskih enodnevnih klasik nadaljevala s sredino preizkušnjo skozi Flandrijo.

Hladno in deževno vreme kolesarjev ni odvrnilo od napadov na krajših in tlakovanih klancih, odločilni trenutek pa se je zgodil 53 km pred koncem, ko je na Kemmelbergu napadel Van Aert, s sabo pa odpeljal le moštvenega kolega Laporta.



Mohorič ni bil v najboljšem položaju ob začetku vzpona, a se je prebil v prvo zasledovalno skupino ter jo na spustu skušal popeljati bližje Van Aertu in Laportu v ospredju. To mu ni uspelo, dvojec Jumbo-Visme pa si je hitro prikolesaril veliko prednost pred večjo skupino.

Kljub številnim kolesarjem pa je bila ta pri narekovanju ritma prešibka, da bi ujela dvojico v ospredju. Ta je imela na koncu kar dve minuti naskoka pred zasledovalci. Po napadu v zadnjih kilometrih je imel v skupini zasledovalne četverice največ moči Belgijec Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech).

V ta boj bi se lahko vključil tudi Mohorič, ki je sam večkrat poskušal z napadom. Nato pa je šest kilometrov pred ciljem nesrečno zdrsnil v krožišču in z odrgninami ciljno črto prečkal za najboljšimi.

Na dirki je nastopil tudi Luka Mezgec (Jayco-AlUla), a ni posegel v boj za najvišja mesta.

Članki iz rubrike