stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 15.01.2023 18:38:36

Letos brez obračunov Pogačarja in Rogliča

Profimedia
Letošnja kolesarska sezona na najvišji ravni se bo po letu 2020 ponovno začela v Avstraliji. Dirka po deželi tam spodaj bo prva od skupno 35 preizkušenj v svetovni seriji, na njih pa po vsej verjetnosti ne bo neposrednih obračunov v zadnjih sezonah najboljših slovenskih kolesarjev Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča.

Po prvotnem koledarju obeh slovenskih asov se Roglič in Pogačar ne bosta srečala, a ker se v tako dolgi sezoni večkrat zgodi kaj nepredvidljivega, obračunov na istih dirkah vseeno ni moč izključiti. Ali pa vsaj sodelovanja na svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 13. avgustom v Glasgowu.

Ne glede na koledar oba kolesarska zvezdnika v povsem drugačni podobi pričakujeta začetek nove sezone.

Pogačar s kopijo programa za leto 2022, cilj Flandrija in Tour

Prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze Uci bo sezono začel na manjši španski makadamski klasiki Jaen-Paraiso Interior 13. februarja, preden bo branil dvakratno zaporedno zmago na domači dirki svoje ekipe UAE Team Emirates med 20. in 26. februarjem.

Pogačarjeva glavna cilja sezone sta za zdaj dirka po Flandriji (2. april), kjer je lani zaradi taktične napake zapravil morebitno zmago v dvoboju s kasnejšim zmagovalcem, Nizozemcem Mathieujem van der Poelom, in Tour de France.

Največja dirka na svetu bo letos na sporedu med 1. in 23. julijem in vsebuje le eno, sicer gorsko vožnjo na čas ter številne zanimive zaključke etap. Pogačar bo lovil tretjo zmago po letih 2020 in 2021 ter skušal streti lanskega zmagovalca, Danca Jonasa Vingegaarda.

Ta je v obeh najtežjih etapah lanske preizkušnje deloval bolje od Pogačarja in zasluženo na pariških Elizejskih poljanah poziral z rumeno majico zmagovalca.

Najboljši slovenski kolesar za leto 2022 je pred sezono na prireditvi Večer zvezd, ki poteka v čast najboljšim slovenskim kolesarjem, izpostavil, da se bolje počuti v vlogi lovca. Agresivnega načina dirkanja pa glede na zadnje sezone, ko je tekmoval in tudi zmagoval skozi vso leto, ne bo menjal.

Sezona 2022 je bila kar se tiče zmag še bolj bogata, zbral jih je 16, v svojo peto sezono poklicnega kolesarja pa vstopa s kar 46. To ga pri 24 letih uvršča že na 20. mesto med aktivnimi kolesarji.

Po dvojnem sporedu v februarju bo marca Pogačar branil zmagi na toskanski makadamski klasiki Strade Bianche in dirki med dvema morjema, Tirenskim in Jadranskim. Še enkrat bo napadel zmago na Milano-Sanremu, kjer je lani slavil še en Slovenec Matej Mohorič, potem ko je z vratolomnim spustom in tehnično prebrisanostjo s spustljivim sedežem ukanil vse tekmece.

Po dvojčku dirk na flandrijskih tlakovcih za Pogačarja sledi še dvojni spored v Belgiji na valonski puščici in Liege-Bastogne-Liegeu, po dvomesečnem premoru pa prihajajo domače priprave na dirki po Sloveniji ter nastop na Touru.

Zadnji del sezone pri kolesarju s Klanca pri Komendi ostaja odprt, bržčas pa bo ponovno poskusil z naskokom na naslov svetovnega prvaka avgusta na Škotskem.

Rogličev program še prazen, a z dvema tritedenskima pentljama



Precej bolj prazen je Rogličev seznam dirk. Kisovčan je po koncu lanske sezone z operativnim posegom odpravil težave z ramo za ceno dolgega okrevanja.

Program dirk bo zato v letu, ko je izgubil status vodje v ekipi Jumbo-Visme za dirko po Franciji, bolj redek. Začel ga bo na dirki po Kataloniji konec marca, nadaljeval pa z naskokom na prvo zmago na giru.

Dirka po Italiji bo na sporedu med 6. in 28. majem, največji tekmec 33-letnega Kisovčana pa bo zmagovalec dirke po Španiji in svetovni prvak Remco Evenepoel iz Belgije, ki bo znova izpustil Tour de France.

V zadnjem delu sezone Roglič namerava nastopiti še na vuelti, kjer bo lovil četrto zmago po letih 20190, 2020 in 2021.

Pogačar in Roglič z novima slovenskima pomočnikoma, Mohorič v lov na granitno kocko

Rogliču bo na poti do slavja na giru skušal pomagati nov moštveni kolega. Jan Tratnik je barve Bahrain-Victoriousa zamenjal za dres Jumbo-Visme. Z novo vlogo je pridobil novo motivacijo, kot je zapisal za svoj blog.

Novega slovenskega pomočnika pa bo imel pri UAE Team Emirates tudi Pogačar. Poleg Jana Polanca bo v naslednjih letih član emiratov še Domen Novak, ki je prav tako kot Tratnik zapustil Bahrain-Victorious.

V njem bo eden glavnih vodij še naprej Matej Mohorič. V zadnjih letih je kolesar s Podblice pri Kranju storil korak naprej, po lanski zmagi na Milano-Sanremu pa se je ukvarjal s številnimi težavami z zdravjem.

Po koncu leta 2022 je na Večeru zvezd dejal, da je znova na pravi poti, kot cilj pa si je v letu 2023 postavil zmago na preizkušnji Pariz-Roubaix. Tamkajšnja granitna kocka ter ploščica z imenom v starih tuših velodroma v Roubaixu sta še naprej največja motiva lovcev na enodnevne klasike in spomenike.

Ob Pogačarju, Polancu, Rogliču in Mohoriču tudi Luka Mezgec (Team Jayco Alula) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) ostajata v istih ekipah, tako da bo v svetovni seriji skupaj prisotnih osem slovenskih kolesarjev, vsak s svojo vlogo in pričakovanji za ponovno neokleščeno leto 2023.

Brez Slovencev pa bo potekal uvod v sezono na najvišji ravni v Avstraliji. Med 17. in 22. januarjem bo tam na sporedu dirka po deželi tam spodaj, ki bo že dala prve odgovore, kateri kolesarji so v sezono vstopili z dobrimi nogami.

Tudi ženska svetovna serija se je začela prav v Avstraliji. Pri ženskah na pravi preboj Slovenke še čakajo, del svetovne serije pa sta za zdaj Urška Žigart (Team Jayco Alula) in Eugenia Bujak (Team UAE ADQ).

Špela Kern bo v drugem rangu del nove ekipe Cofidis, na tej ravni pa nastopa tudi edina slovenska ekipa BTC City Ljubljana Scott.

Značke: kolesarstvo, sezona

Članki iz rubrike