benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

ku
ku
0 15.12.2022 17:38:02

Slovensko kolesarstvo je zavito v črno! Umrl eden izmed pionirjev ... (foto + video)

Profimedia
Življenje se vedno konča prehitro! Tako se je prehitro končalo za enega izmed pionirjev slovenskega kolesarstva.

"Janez Grašič, as slovenskega spusta z dvema potnima listoma je po kratki bolezni umrl v Švici," so zapisali na spletni strani mtb.si. 
"Grašič je v devetdesetih ustvarjal zgodovino slovenskega spusta in gorskega kolesarstva. Od leta 1993, ko so ga našli ob progi evropskega prvenstva v Klostersu. Z zlomljeno roko, a z zgodovino iz dirkanja na BMX-u in s prvimi izkušnjami v spustu. Ter z obema potnima listoma, švicarskim po državi rojstva in slovenskim po starših.
Naslednjega leta je v dresu slovenske reprezentance že dirkal na svojem prvem svetovnem prvenstvu, v Vailu v Koloradu. In nato še naslednjih šest let: Kirchzarten, Cairns, Château d’Oex, Mont Sainte Anne, Åre in Sierra Nevada. 
Sredi devetdesetih je bil član močne švicarske ekipe Swatch Yeti (nato Swatch Turner), sicer pa večino kariere 'zasebnik', čeprav v Sloveniji vrsto let tudi član Uni teama, a s cilji in uvrstitvami pač samotar. V Sloveniji je nekaj let tudi živel, vsaj med kolesarsko sezono, sicer pa se vračal v Švico. V Sloveniji je osvojil štiri naslove državnega prvaka.
Janez je s srcem živel življenje med tekmovalno kariero in po njej z gradnjo poti v Sloveniji, Švici in Toskani in celo z izdelovanjem svojih koles. Tudi originalno progo svetovnega pokala v Mariboru je pomagal začrtati kot izkušen tekmovalec. Z glavno vlogo pri odprtju prvega slovenskega parka na Starem vrhu konec devetdesetih in luksuznimi električnimi kolesi Jaal je bil gotovo pred časom. Zadnja leta je delal na servisu za vzmetenje Fox in z Nadjo užival v življenju.
Pred dvema mesecema se je Janez zgrudil na kolesarjenju v Toskani. Boj z boleznijo je izgubil v Švici. Čez mesec in dan bi dopolnil vsega 54 let," so še zapisali njegovi prijatelji na spletni strani mtb.si.

KAKŠEN ZANESENJAK JE BIL, SI LAHKO POGLEDATE V TEM PRISPEVKU ŠVICARSKE NACIONALNE TELEVIZIJE

Članki iz rubrike