900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(kzs)
(kzs)
0 13.10.2022 11:23:39

Tudi velenjske grbine so fine

JURE GASPARIČ
Zaključek pokalne sezone je bil prvič v Velenju pri KD Lignit. Na pumptracku v parku med Pako ter Osnovno šolo Antona Aškerca, glasbeno šolo in gimnazijo je bilo preteklo soboto veselo ves dan.

Po deževnem tednu je sledila sončna in topla sobota, pumptrack je prve kolesarje že pričakal suh in tako je ostalo do konca dne, ko so se za zadnje vožnje in razglasitev prižgali žarometi. Na tekmovalni strani sporeda je bila na sporedu šesta in zadnja dirka v sezoni za točke državnega pokala Pumpaj Slovenija. Blizu 70 tekmovalcev vseh kategorij se je z vožnjami na čas merilo na skoraj celotni razpoložljivi dolžini steze v obeh pentljah. Spet so bili najhitrejši tekmovalci v moški mladinski in članski kategoriji, veliko razburljivih bojev smo videli tudi v mlajših kategorijah. Pri članih sta se v velikem finalu spopadla reprezentanta in naposled je Gaj Gorza (KK TBP Lenart) s časom 14 sekund in 68 stotink, najboljšim časom dneva, premagal Luka Baruta (KK Črn Trn), ki je bil dobri dve sekundi počasnejši. Zmagovalec prejšnje dirke v Cerkljah, domačin Jan Skornšek (KD Lignit), je dobil mali finale in osvojil tretje mesto. Tudi pri mladincih je »letelo« pod 15 sekundami, v finalu je bil Tim Rovtar (KK Črn Trn) s 14,72 za 28 stotink sekunde hitrejši od Nejca Herica (Bikehanic – 20 Chocolate).



Grbine so fine
V Foksijevi kolesarski šoli so se z ambasadorjem in inštruktorjem Kolesarske zveze Slovenije Matejem Žanom in velenjsko BMX-legendo Urošem Klaužem (ter seveda lisjakom Foksijem) učile in zabavale tri skupine mladih Velenjčanov. Poleg znanja, ki jim bo koristil na pumptracku in zunaj njega, so odnesli še diplome in darila. Po že preizkušeni formuli so kolesarji tudi tokrat s hitrim nabiranjem krogov na pumptracku ter s skakanjem v višino zbirali sredstva za brezplačen športni dan na pumptracku za lokalne četrtošolce. Najviše je skočil Matej Žan, okroglih sto centimetrov oziroma deset centimetrov manj od lastnega rekorda, ki ga je postavil lani, še pred poškodbo. Zbrali so 509 evrov, ki jih bo prispeval pokrovitelj Rog Bikes.


Ne le na asfaltu
Pester spremljevalni program je dopolnila vodena gorsko kolesarska tura s KD Lignit na Vodemla trails, poti nad Velenjem, ki so jih odprli nedavno. Za velenjske gorske kolesarje in obiskovalce so legalne poti s 780 metrov visokega Skalnega vrha ali Vodemle vsaj tako pomembne kot pumptrack. Prireditelj v Velenju je bilo Kolesarsko društvo Lignit s soprirediteljem Športno zvezo Velenje in ob sodelovanju in pokroviteljstvu Mestne občine Velenje. Prireditev so obiskali tudi župan Peter Dermol, vodja urada za družbene dejavnosti Mestne Občine Velenje Marko Pritržnik in predsednik Športne zveze Velenje Bogdan Plaznik. Prireditev so omogočili še lokalni pokrovitelji Rog Bikes, Factory Store, trgovina Ride iz Murske Sobote, trgovina BL šport iz Celja in Zavarovalnica Triglav.

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, gostitelji so lokalna društva, zavodi in občine. Pokalni pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj Grbine so fine, Blacktown Construction GmbH, Alliance ASE in znamka Furam zase.


Zaključna prireditev
Najuspešnejši trije v vsaki kategoriji prejmejo priznanja na zaključni prireditvi Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije. Datum še ni znan. Med vsemi mladimi udeleženci v sezoni do vključno 16. leta bomo takrat izžrebali BMX-kolo GT Accelerator, ki ga podarja trgovina in servis Bičikleto, pokrovitelj programa Grbine so fine.


V kamp park Lijak spomladi
Za zaključek sezone so načrtovali še prireditev v kampu park Lijak v Ozeljanu na koncu Vipavske doline, kjer se pohvalijo z največjim zemeljskim pumptrackom v državi. A zaradi obilnega deževja in načete proge varna in kakovostna izvedba to jesen žal ni mogoča, zato prireditev prestavljajo na pomlad, na začetek sezone 2023. 

Galerija

Članki iz rubrike