Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
1 06.10.2022 09:39:23

Še zadnja poslastica! Bo Pogačar upravičil vlogo favorita na eni največjih enodnevnih dirk?

Profimedia
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo v soboto branil zmago na zadnjem od petih kolesarskih spomenikov v sezoni, dirki po Lombardiji. Na 253 km dolgo preizkušnjo od Bergama do Coma se podaja kot eden glavnih favoritov, letošnja trasa pa obeta še bolj nepredvidljivo dirkanje.

Lanska preizkušnja je ponudila več daljših vzponov, na katerih je pot do zanesljive zmage v zadnjih 40 km tlakoval prav Pogačar. Potem ko se je po samostojnem napadu na prelazu Ganda 24-letnik s Klanca pri Komendi znebil vseh tekmecev, ga je na spustu ujel domačin Fausto Masnada.

Slednji je nato odbil vse napade slovenskega asa na krajšem zadnjem vzponu, v sprintu pa v Bergamu ni imel pravih možnosti proti dvakratnemu zmagovalcu dirke po Franciji. Na četrtem mestu je pred 12 meseci končal Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa je po padcu na dirki po Španiji letos predčasno končal sezono.

Tokrat je v Lombardiji pričakovati še bolj nepredvidljivo dirkanje, kljub nekoliko manj zahtevni trasi v zaključku pa je med glavnimi favoriti še naprej Pogačar. Ob sebi bo imel močno ekipo z več aduti in rojakom Janom Polancem med pomočniki.

Tudi številna ostala moštva so v Italijo pripeljala močne zasedbe, med manjkajočimi pa so tu poleg Rogliča predvsem Belgijca Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ), Britanec Simon Yates (BikeExchange-Jayco) in še nekateri drugi.

Vseeno bo startna lista močna, v širšem krogu favoritov so Kolumbijca Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe), Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan), domačini Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Britanec Adam Yates, Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) in drugi. Na zadnjem spomeniku v karieri bosta skušala v boj za visoka mesta poseči še domačin Vincenzo Nibali (Astana-Qazaqstan) in Španec Alejandro Valverde (Movistar).

Glavna tekmeca Pogačarju v lovu na drugo zaporedno zmago po Lombardiji pa utegneta biti predvsem Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Španec Enric Mas (Movistar).


Vingegaard je po zmagi na francoski pentlji le malo dirkal in se spopadal s pritiskom zmagovalca največje dirke na svetu. Vseeno je dobro pripravljenost pokazal na Hrvaškem na tamkajšnji večdnevni dirki, ki jo je zaključil na drugem mestu za Slovencem Matejem Mohoričem (Bahrain-Victorious).

Tretji Slovenec na startni listi za Lombardijo sicer ne sodi med glavne favorite, a bi lahko ob taktični dirki vseeno posegel visoko. Po lastnih besedah v intervjuju za Večer bo 27-letnik iz Podblice v prvi vrsti pomočnik, poleg Carusa v ekipi iz Bahrajna stavijo še na Španca Mikela Lando.

Nevaren utegne biti predvsem Mas. Drugouvrščeni z letošnje Vuelte, tam je zaostal le za Evenepoelom, je na dirki po Emiliji v neposrednem dvoboju na zadnjem vzponu ugnal Pogačarja in ga v cilju prehitel za 11 sekund.

Eden od zadnjih vzponov na dirki je kar se tiče naklona na las podoben tistemu na Santa Luco pred dnevi, vprašanje pa je, če bo uspel izkušeni Španec še drugič v tednu dni na ritem streti Pogačarja, trenutno še najboljšega kolesarja na lestvici Mednarodne kolesarske zveze.

Slovenski as bo lovil tretjo zmago na spomenikih. Doslej je slavil lani na Liege-Bastogne-Liegeu ter v Lombardiji, preostale tri največje enodnevne dirke pa so Milano-Sanremo, dirka po Flandriji in Pariz-Roubaix.

Odločitev na letošnjem zadnjem spomeniku utegne pasti na predzadnjem, najbolj strmem vzponu sobotne preizkušnje, ko se bodo kolesarji povzpeli na Civiglio. Gre za 4,2 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 9,7 odstotka. Po spustu sledi še kratek, 2,7 km dolg krajši vzpon do San Ferma d'Battaglie (7,2 odstotka), od koder sledi le še spust do cilja v Comu.

Preizkušnja se bo začela ob 10.10, v cilju pa najboljše pričakujejo okoli 17. ure.

Članki iz rubrike