Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 25.09.2022 09:03:32

Evenepoel svetovni prvak, Pogačar ni imel najboljšega dne, a Slovenija je bila v igri za medaljo

Dramatičen razplet na cestni preizkušnji v avstralskem Wollongongu.

Belgijski kolesar Remco Evenepoel je novi svetovni prvak po cestni preizkušnji v avstralskem Wollongongu. Srebro je po dramatični končnici pripadlo Francozu Christophu Laportu, bron pa domačinu Michaelu Matthewsu. Jan Tratnik je bil na koncu 12., a je v zaključku skorajda presenetil ostale tekmece in za las ostal brez kolajne. Evenepoel je v predzadnjem krogu napadel in iz večje skupine v ospredju s sabo odpeljal Kazahstanca Alekseja Lucenka, ob predzadnjem prečkanju Mount Pleasanta pa se je zmagovalec španske Vuelte otresel tekmeca in se odpeljal zmagi naproti. Za Belgijca, mladinskega svetovnega prvaka iz Innsbrucka pred štirimi leti, je to 37. zmaga ter ena največjih v karieri. Po letu 1989 je postal prvi kolesar, ki je v istem letu postal svetovni prvak po zmagi na kateri od tritedenskih dirk (zmagal je na Vuelti). To je nazadnje uspelo Američanu Gregu LeMondu.
"To je povsem neka druga raven, tega ne morem primerjati z naslovom mladinskega svetovnega prvaka. Dirkali smo tri ure dlje, bilo je precej bolj naporno. Po dolgi sezoni je to res neverjeten zaključek. Super vesel sem, da sem imel dobre noge," je v prvi izjavi po koncu preizkušnje dejal novi svetovni prvak.
"Ko sta v ospredju dva, si želiš le čim dlje sodelovati, toda počutil sem se zelo dobro in uvidel, da sem močnejši od Lucenka. Želel sem biti sam, saj na takšni trasi ne smeš izgubljati časa. Moje noge so že skoraj eksplodirale ob zadnjem prečkanju klanca, ampak vedel sem, da nato sledi spust. Ničesar nisem prepuščal naključju kljub vse večji prednosti. To je le svetovno prvenstvo in nikoli ne želiš izgubiti niti sekunde v lovu na mavričasto majico," je še dodal 22-letnik. Pri tej starosti je postal najmlajši svetovni prvak po letu 1993, ko je to pri enaindvajsetih letih uspelo Američanu Lanceu Armstrongu.


Drugo mesto je z zaostankom 2:21 minute zasedel Laporte, tretje pa domačin Matthews, potem ko se se prvi zasledovalci Evenepoela predolgo pogledovali med seboj v boju za preostali kolajni. Manjšo skupinico je iz ozadja v zaključku nato presenetil tudi Tratnik, se jim odpeljal za nekaj metrov ter v v ospredju zdržal tik do ciljne črte, ko so ga prehiteli boljši sprinterji. Med glavnimi favoriti je bil tudi Tadej Pogačar, ki pa ni ujel najboljšega dne in dirko zaključil na 19. mestu. To je njegova druga najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, potem ko je bil pred tremi leti v Yorkshiru 18. Najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih ostaja bronasta kolajna Andreja Hauptmana iz Lizbone pred 21 leti.
Sama preizkušnja se je začela pričakovano z večjo skupino ubežnikov. Med 16 kolesarji se je znašel še en Slovenec Jaka Primožič, ki je na koncu zasedel 68. mesto. Ta skupina je imela največ osem minut naskoka, a se je hitro vzpostavil lov v glavnini. Iz nje pa je pet krogov pred koncem pobegnilo več kolesarjev, med njimi tudi Evenepoel, Tratnik in ostali. Hitro si je ta skupina nabrala okoli dve minuti naskoka, v ozadju pa je Pogačar tri kroge pred koncem z nekaterimi drugimi še poskušal zmanjšati zaostanek, a nato v lovu na prvo skupino ni bilo pravega sodelovanja. Kasneje pa ni imel več prave moči, da bi poskušal priti do kolajne v sprintu.
Od ostalih Slovencev je Jan Polanc zasedel 30. mesto, Domen Novak in David Per pa sta odstopila. V boj za kolajne ni posegel eden izmed favoritov, Nizozemec Mathieu van der Poel. V noči na dirko je sedemindvajsetletnika lokalna policija v Sydneyju aretirala zaradi spora s sosedi v hotelu. Po plačilu varščine je sicer začel dirko, a po slabih 35 km odstopil.

Naslednje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo prihodnje leto v Glasgowu na Škotskem.

Izidi
(Helensburgh - Wollongong, 266,9 km):
1. Remco Evenepoel (Belgija) 6:16:08
2. Christophe Laporte (Francija) + 2:21
3. Michael Matthews (Avstralija) isti čas
4. Wout Van Aert (Belgija)
5. Matteo Trentin (Italija)
6. Alexander Kristoff (Norveška)
7. Peter Sagan (Slovaška)
8. Alberto Bettiol (Italija)
9. Ethan Hayter (Velika Britanij)
10. Mattias Skjelmose (Danska)
...
12. Jan Tratnik (Slovenija) isti čas
19. Tadej Pogačar (Slovenija)
30. Jan Polanc (Slovenija) 2:31
68. Jaka Primožič (Slovenija) 6:11
...

- odstop:
Mathieu van der Poel (Nizozemska), Domen Novak, David Per (oba Slovenija) ...

Značke: kolesarstvo, sp

Članki iz rubrike