reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 19.08.2022 20:45:03

Jumbo-Visma z Rogličem že na uvodu Vuelte pokazala zobe, v rdečem Gesink

Profimedia
Kolesarska zasedba Jumbo-Visma je s slovenskim asom Primožem Rogličem slavila na uvodnem ekipnem kronometru 77. izvedbe dirke po Španiji. V nizozemskem Utrechtu je po 23,3 km dolgi trasi na veselje tamkajšnjega občinstva domače moštvo tekmece ugnalo za 13 sekund. Rdečo majico je oblekel Rogličev moštveni kolega, Nizozemec Robert Gesink.

Ekipa 32-letnega Zasavca je bila od samega začetka daleč najhitrejša na cestah po Utrechtu. Že na prvem vmesnem času je imela Jumbo-Visma 13 sekund naskoka pred ekipo Quick-Step Alpha Vinyl ter 17 pred Ineos Grenadiers.

V cilju je nato britanska zasedba, ki je pospešila ritem v drugem delu trase, ugnala belgijski Quick-Step za vsega sekundo. Slabih osem minut kasneje pa je v cilju Jumbo-Visma do tedaj vodilni čas 24:53 izboljšala za 13 sekund.

Ker je prvi ciljno črto prečkal izkušeni Gesink, bo v drugi etapi po domačih cestah od Hertogenboscha do Utrechta (175,1 km) oblekel tudi rdečo majico vodilnega. Roglič bo sobotno preizkušnjo začel kot drugouvrščeni.



Od favoritov za skupno zmago sta najbližje Rogliču Ekvadorec Richard Carapaz (Ineso Grenadiers) s 13 sekundami zaostanka in Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ki zaostaja še sekundo več.

Vuelta se je sicer četrtič v zgodovini začela v tujini, drugič na Nizozemskem. Ekipni kronometer pa se je v program dirke vrnil prvič po letu 2019. Takrat je za razburjenje poskrbel predvsem preluknjan bazen, zaradi katerega sta se po razliti vodi na tleh znašla oba slovenska zvezdnika, Rogliča (Jumbo-Visma) in Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates). Slednjega tokrat ni na Vuelti.

Tokrat težav s spolzkim cestiščem ni bilo, čeprav je od začetka ceste po Utrechtu malce zmočil dež. V soboto se bodo kolesarji iz Hertogenboscha podali ob 13.23, organizatorji pa najboljše v cilju v Utrechtu pričakujejo okoli 17.30.

Članki iz rubrike