evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

sta
sta
0 10.07.2022 19:22:23

Tadej Pogačar po etapi, ki jo je imel pod nadzorom: Načeloma bi lahko izgubili rumeno majico, ampak ...

Profimedia
Luksemburžan Bob Jungels (AG2R Citroen) je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Franciji. Devetindvajsetletnik je bil po dolgem samostojnem begu najmočnejši iz skupine ubežnikov, v ozadju pa je Tadej Pogačar skupaj z ekipo UAE Team Emirates ubranil rumeno majico vodilnega in v primerjavi z večino tekmecev znova pridobil nekaj sekund.

Po petem mestu v etapi ima 23-letnik s Klanca pri Komendi v skupnem seštevku še naprej 39 sekund naskoka pred prvim zasledovalcem, Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), ki je etapo končal tik za dvakratnim zaporednim zmagovalcem Toura. "Etapo smo imeli pod nadzorom, ker so bili vsi v naši ekipi zelo močni in smo lahko naredili, kar smo želeli. Bil je težek dan, a ravno dovolj, da smo imeli do zadnjega sprinta vse pod kontrolo. Zadovoljni smo lahko, da lahko gremo zdaj na prost dan," je v izjavi po etapi za RTV Slovenija dejal Pogačar.

Velike razlike, ali bi izgubili rumeno majico, kot se je vmes napovedovalo zaradi ubežnikov, to zanj ne bi pomenilo. "Načeloma bi lahko izgubili majico, pa to ne bi bilo nič narobe. A fantje so se dobro počutili, za vsak slučaj smo šli tudi hitro na vsak klanec, da ne bi bilo kakšnih napadov iz ozadja. Na srečo smo obdržali majico, ne bi pa bilo kaj narobe, če bi jo izpustili iz rok," je še dodal vodilni kolesar na dirki. Tretji je v skupni razvrstitvi Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je izgubil tri sekunde ter zdaj zaostaja 1:17 minute. Drugi slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil danes 14., v skupnem seštevku pa je pridobil dve mesti in je 11. Za rojakom v rumenem zaostaja 2:52 minute.

Od preostalih Slovencev je najvišje posegel Jan Tratnik (Bahrain-Victorious), ki je bil 62. (+16:02). Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) sta še drugič zapovrstjo skupaj prišla do cilja, tokrat na 136. in 137. mestu (oba +27:35). V skupnem seštevku je Mohorič 88. (+51:17), Tratnik 92. (52:32), Mezgec pa 97. (+54:58).

Četrta najdaljša etapa letošnjega Toura je imela hkrati tudi četrto največjo vsoto višinskih metrov (3743 m), ki so jo morali kolesarji premagati na poti do smučarskega središča v bližini Les Portes du Soleila. V etapi je ekipa UAE Team Emirates nadzorovala položaj in pazila na najbolj nevarne kolesarje, ki so se znašli v ubežni skupini 21 tekmovalcev. Do konca etape je ujela večino, v ospredju pa pustila štiri kolesarje, ki so med sabo obračunali za etapno zmago.

Iz številčne ubežne skupine je na najzahtevnejšem vzponu na Col de la Croix (8,1 km/7,6 %) napadel Jungels, se nato na spustu v dolino otresel najbližjega zasledovalca, Nemca Simona Geschkeja, ter si nabral tudi veliko prednost skoraj dveh minut. Nato so zadnjem vzponu na Pas de Morgins (15,4 km/6,1 %) napadli tudi drugi kolesarji, a je Jungels za sabo zadržal oba Španca, Jonathana Castrovieja (Ineos Grenadiers) in Carlosa Verono (Movistar), ki sta zasedla drugo oz. tretje mesto.

Za Luksemburžana, sicer osemkratnega državnega prvaka v vožnji na čas, je to 25. zmaga v karieri, od tega druga na tritedenskih pentljah (Giro 2017). Pred dirko po Franciji je bil na testu sicer pozitiven na novi koronavirus, a so mu zdravniki, odgovorni za covidni protokol, po novih pravilih zaradi nizke stopnje kužnosti dovolili nastop.

"Preplavila so me čustva, To je ogromen uspeh, zaradi tega sem prišel sem. Vem, da to veliko pomeni tudi ekipi, meni pa še toliko bolj po nekaj letih mučenja. Sploh v zadnjem letu z vsemi operacijami, da sem lahko zmagal na tak način, je res sijajno. To je moj način dirkanja, zelo vesel sem, tudi forma je vsak dan boljša, ampak da se bo to zgodilo, nisem pričakoval. Vedel sem, da moram poskusiti pred zadnjim vzpon, saj sem se zavedal, da bi bilo težko zadržati ostale za sabo, če bi mi ušli," je za organizatorja dirke dejal 29-letni Luksemburžan.

V ponedeljek bo na 109. Touru drugi prost dan, v torek pa se bo dirka nadaljevala z gorsko etapo v Alpah od Morzina do Megeva (148,1 km). Zadnji klanec do cilja bo sicer dolg kar 19,2 km, a ima povprečni naklon zgolj 4,1 odstotka.

Članki iz rubrike