boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

nu
nu
0 08.07.2022 17:21:10

Pogi ni normalen, on ni s tega planeta! Vingegaard kar ne more verjeti, kako ga je 'nabil'! (video)

Profimedia
Tadej Pogačar je v norem finišu dobil etapo na Super Planche des Belles Filles in še povišal prednost v skupnem seštevku Toura.

Tadej Pogačar je zmagovalec sedme etape dirke po Franciji in ostaja v rumeni majici vodilnega. Na vrhu ciljnega vzpona na Super Planche des Belles Filles je v tesnem dvoboju ugnal Danca Jonasa Vingegaarda in Primoža Rogliča.

Za Pogačarja (UAE Team Emirates) je bila to 42. zmaga v karieri, 12. v sezoni ter že osma na dirki po Franciji. Obenem je bila to druga zaporedna etapna zmaga, potem ko je vse najboljše ugnal že v četrtkovi najdaljši etapi 109. izdaje Toura.

Danes je 23-letnik s Klanca pri Komendi v zadnjem trenutku prehitel Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki je silovito napadel na najbolj strmem delu tik pred ciljem. Dvanajst sekund za njima pa je končal drugi slovenski as Roglič (Jumbo-Visma), ki je prav tako v zadnjem delu prehitel zadnjega ubežnika, Nemca Lennarda Kämno (Bora-Hansgrohe).

V skupnem seštevku je Pogačar povišal prednost pred tekmeci, saj Vingegaard na drugem mestu zaostaja 35 sekund. Tretji je Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki si je nabral že 1:10 minute zaostanka. Roglič je napredoval na 13. mesto, za rojakom pa zaostaja 2:45 minute.

V etapi moštvo UAE Team Emirates ni želelo nikomur brez boja prepustiti rumene majice, zato je hitro začelo lov na sprva 11 ubežnikov. Toda ti so ob nekaterih napadih, s katerimi so razredčili vrste, povečali prednost tudi nad tri minute pred glavnino, do zadnjega vzpona pa so imeli še dobro minuto naskoka.

Ubežniki so dolgo vztrajali v ospredju, še posebej Nemec Kämna, ki mu je skoraj uspelo zadržati prednost pred glavnino, a so ga po napadu Vingegaarda trije vendarle ujeli. Predvsem Danec je silovito pospešil, sledil pa mu je zgolj Pogačar, ki se je v zadnjih 20 m le odpeljal mimo 26-letnika in slavil osmo etapno zmago na Touru.



Številni favoriti so zašli v težave ob močnem narekovanju ritma ekipe UAE Team Emirates, presenetljivo je 1:39 minute izgubil tudi Rus Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki je pred dirko veljal za enega največjih tekmecev obema Slovencema in Dancu, ki so bili izrazito favorizirani za zmago na Touru.

V soboto bo na sporedu osma etapa od Doleja do Lozane v Švici, s čimer bo 109. izdaja dirke po Franciji vstopila še v četrto državo po Danski, Belgiji in Franciji. Na 186,3 km dolgi trasi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone vključno z zadnjim, 4,8 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

Posnetek epskega finiša si lahko ogledate TUKAJ.




Članki iz rubrike