Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

nu
nu
0 07.07.2022 16:48:09

Z eno besedo – kralj! Tadej Pogačar v velikem slogu do etapne zmage in rumene majice!

vszi
Tadej Pogačar je dobil najdaljšo etapo letošnje Dirke po Franciji in prevzel rumeno majico vodilnega.

Za Pogačarja (UAE Team Emirates) je to sedma etapna zmaga na Dirkah po Franciji, skupno je v karieri zabeležil že 41. zmago, od tega 11. v letošnji sezoni.

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi ni imel tekmeca v ciljnem sprintu manjše skupine, ki ga je začel njegov rojak Primož Roglič (Jumbo-Visma). V pravem trenutku je Pogačar pospešil, nekoliko pa je zaostal sicer odlični sprinter Matthews (BikeExchange-Jayco), ki je domač tudi na krajših vzponih, kot so jih bili kolesarji deležni v zadnjih dvajset kilometrov. Tretji je bil domačin David Gaudu (Groupama-FDJ).

Današnja etapa je bila od začetka izjemno hitra, kar osemdeset kilometrov ni bilo uspešnega pobega. Večkrat je položaj nadzoroval kar Pogačar, tudi Matej Mohorič je poskušal, a neuspešno.


Nato se je le vzpostavila skupina treh kolesarjev z do danes vodilnim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) v glavni vlogi. Kot zadnjega ga je glavnina ujela okoli deset kilometrov pred ciljem, glavno vlogo so prevzeli favoriti, ki so se na zadnjih krajših vzponih znebili najboljših sprinterjev in nato odločili o etapni zmagi.

V skupnem seštevku je Pogačar s četrtega skočil na prvo mesto in ima pred petkovo zahtevno etapo štiri sekunde naskoka pred Američanom Neilsonom Powlessom. Na tretjem mestu 31 sekund zaostaja danes sedmouvrščeni Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Nekateri izmed najboljših so izgubili nekaj sekund, med njimi tudi Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan) in Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost).

Sedma etapa od Tomblaina do Super Planche des Belles Fillesa bo namenjena izrazitim hribolazcem. Ti se bodo povzpeli na zloglasni vrh v Vogezih, ki je leta 2020 odločil zmagovalca Toura. Pogačar je v takrat v predzadnji etapi v kronometru premagal Rogliča in si zagotovil skupno zmago, svojo prvo na Touru.

Članki iz rubrike