andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 05.07.2022 17:46:39

Jumbo Visma silovito napadla na zadnjem vzponu, razbila glavnino, nato pa ...

Profimedia
Belgijec Wout Van Aert je zmagovalec četrte etape kolesarske Dirke po Franciji. Na trasi od Dunkerqua do Calaisa (171,5 kilometra) se je po silovitem napadu na zadnjem kratkem vzponu odpeljal tekmecem in po treh drugih mestih le slavil etapno zmago na 109. Touru. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta v cilj prišla z drugo skupino osem sekund za Van Aertom.

To je bila 36. zmaga v karieri belgijskega zvezdnika, člana Jumbo-Visme. Prav njegova ekipa je na 900 metrov dolgem vzponu s povprečnim naklonom nad sedem odstotkov močno pospešila in povsem razbila glavnino. Ta se je v zadnjih desetih kilometrih sicer v večjem delu znova združila, a je bila prednost Belgijca takrat že prevelika, da bi ga do konca etape ujeli.

V cilj je 27-letnik prišel s prednostjo osmih sekund in tako po treh drugih mestih v prvih treh etapah le zasedel vrh. V boju za drugo mesto je bil po sprintu večje skupine najboljši še en Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Tretje mesto je pripadlo še enemu članu Jumbo-Visme, Francozu Christophu Laportu.

V skupnem seštevku na prvih treh mestih ni prišlo do sprememb. Van Aert je še naprej prvi, je pa povišal prednost pred prvim zasledovalcem, rojakom Yvesom Lampaertom (Quick-Step Alpha Vinyl). Ta ima 25 sekund zaostanka, tretji je ostal Pogačar (UAE Team Emirates) z zaostankom 32 sekund. Sedmi je Roglič (Jumbo-Visma), ki zaostaja 41 sekund.

Boj za položaje je potekal predvsem v zadnjih 50 km ter še posebej pred vstopom na zadnji krajši vzpon 12 km pred ciljem. Na njem je napadla polovica ekipe Jumbo-Visme in pripravila teren za Van Aerta, ki se je nato v slogu prve etape dirke Pariz-Nica, takrat so v cilj pripeljali kar trije kolesarji te ekipe, odpeljal tekmecem v zadnjih desetih km.


"Res je, nisem želel več tvegati," je organizatorjem na vprašanje, ali se je naveličal skupinskih sprintov, po etapi odgovoril Van Aert. "Očitno je bilo, da smo se z ekipo pripravili na ta zaključek. Imeli smo popolno izhodišče, moštveni kolegi so opravili sijajno delo, potem pa so nam po radijski zvezi dejali, da je nastala luknja," je še etapo ocenil Van Aert.

Poleg na koncu 26. v etapi Pogačarja in 55. Rogliča je v drugi skupini v cilj pripeljal tudi Mezgec na 43. mestu. Dobrih pet minut sta v etapi zaostala Jan Tratnik na 157. in Matej Mohorič (oba Bahrain-Victorious) na 161. mestu.

"Sklenil sem, da grem na polno do vrha, potem pa ocenimo položaj. Bil sem sam in malce dvomil, ali naj počakam na zasledovalca, a ker je bil med njima tudi moštveni kolega Jonas Vingegaard, sem s solo napadom nekoliko olajšal delo njemu, saj mu ni bilo treba pritiskati na vso moč do cilja. Zame pa se je začelo deset kilometrov dolgo trpljenje," je še razmišljal Van Aert.

V sredo bo na vrsti zelo pomembna etapa od Lilla do Arenberg Porte du Hainauta (157 kilometrov), v bližini katerega vsako leto poteka prestižna dirka ParizRoubaix.

Kolesarje čaka zahteven dan v sedlu z 11 odseki s tlakovci v skupni dolžini nekaj več kot 19 kilometrov. Večino teh bodo morali premagati v zadnjih 60 kilometrih etape. Trasa je sicer od Slovencev pisana na kožo predvsem Mateju Mohoriču (Bahrain-Victorious), ki je bil letos na Roubaixu peti.

Članki iz rubrike