stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

ku
ku
13 26.06.2022 20:42:44

Koliko bosta na Touru (za)služila Pogačar in Roglič? Te številke bodo marsikoga presenetile!

Profimedia
Znan je nagradni sklad za letošnjo Dirko po Franciji.

Kolesarji si bodo za dosežke na letošnjem Touru razdelili skupno 2.288,450 evrov, največji delež bo seveda pripadel skupnemu zmagovalcu dirke. Prvi favorit je spet dvakratni zaporedni šampion Tadej Pogačar, njegov glavni izzivalec je Primož Roglič.

Najboljšemu, ki se bo na zadnji dan v Pariz pripeljal oblečen v rumeno majico, bo pripadlo okroglih petsto tisoč evrov, drugouvrščeni se bo moral zadovoljiti z dvesto tisočaki tolažilne nagrade, tretjeuvrščeni pa s sto tisoč evri. Zanimivo, finančno nagrado bo dobil vsak, ki bo uspešno dokončal tritedensko dirko, in sicer vsak tisoč evrov.

Nagrade med, če se izrazimo v žargonu iz formule ena, konstruktorji so nižje. Najuspešnejša ekipa na dirki prejme petdeset tisoč evrov, med drugi najboljši kolektiv gre trideset tisočakov, pri tretjem si bodo razdelili dvajset tisoč evrov. Najboljši hribolazec in najboljši sprinter bosta bogatejša za 25 tisoč evrov, najboljši med mladimi kolesarji pa dvajset tisoč evrov.

Preostanek nagradnega sklada gre za etapne dosežke. Zmagovalec etape si bo za 11 tisoč evrov lahko privoščil novo več kot spodobno cestno kolo, najboljši trije na vmesnih ciljih bodo prejeli po 1500, 1000 oziroma 500 evrov, s čimer se tudi na trgu rabljenih koles ne bodo najedli kruha. Med 200 in 800 evri se gibajo nagrade za najhitrejše prihode na vrhove kategoriziranih vzponov, 'Spominek Henrija Desgranga', vrednega pet tisoč evrov,  bo prejel junak, ki bo na letošnjem Touru prvi prečkal Col du Galibier oziroma najvišjo točko dirke.

Kdor bo posamezni dan končal v rumeni majici, bo pospravil petsto evrov, tisti v beli, pikčasti in zeleni pa po tristo. Najboljši ekipi dne pripade 2800 evrov. Po vsaki etapi bo nagrajen tudi najbolj borben kolesar, in to s kar lepo nagrado – dva tisoč evri. Najbolj borben posameznik vseh treh tednov bo domov odšel z dodatnimi dvajsetimi tisočaki.

Značke: tour, roglič, pogačar

Članki iz rubrike