oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

ku
ku
0 28.05.2022 18:02:07

Izjemni Slovenec na Giru! Na kraljevski etapi pokazal iz kakšnega testa je! Nihče ni računal nanj... (foto + video)

Profimedia
Italijan Alessandro Covi je zmagovalec predzadnje etape kolesarske dirke po Italiji od Belluna do Marmolade (168 km). Covi je za seboj zadržal Slovenca Domna Novaka, ki je skorajda nadoknadil zaostanek po napadu pet kilometrov pred ciljem.

V boju za skupno zmago pa je Avstralec Jai Hindley zlomil Ekvadorca Richarda Carapaza. Za ubežniki je potekal ogorčen boj za rožnato majico. Sprva se je zdelo, da bo Carapaz s pomočjo svojega moštva Ineos Grendiers zadržal prednost pred svojim najbližjim zasledovalcem Hindleyjem, a je 26-letni Avstralec nato tudi s pomočjo moštvenega kolega Nemca Lennarda Kämne strl olimpijskega prvaka. Hindley je po dobri taktični predstavi ekipe Bora-Hansgrohe skupaj s Kämno, sicer ubežnikom, ki je taktično zaostal in pomagal svojemu kapetanu, počasi zlomil Carapaza in si nato v cilju nabral veliko prednost na najtežjem delu vzpona na Marmolado oz. do prelaza Fedaia (5,3 km/11,2 %).
S tem pa je pred zadnjim razgibanim kronometrom v Veroni (17,4 km) v veliki prednosti, čeprav ne velja za najbolj kakovostnega kolesarja v vožnji na čas. Etapo je Hindley zaključil na šestem mestu z zaostankom 2:30 minute za Covijem. Pred Carapazom, ki je povsem popustil, je v cilj prišel še Mikel Landa (+3:19) in se vključil v boj za drugo mesto v skupnem seštevku.
Carapaz je ciljno črto prečkal 1:28 minute za Hindleyjem, ki ima v skupnem seštevku zdaj 1:25 naskoka pred Ekvadorcem ter 1:51 pred Lando. Avstralec je že pred dvema letoma v rožnati majici pričakal zadnji kronometer na Giru, a takrat z vsega nekaj desetinkami sekunde naskoka pred Britancem Taom Geogheganom Hartom. Slednji je nato premagal Hindleyja in postal skupni zmagovalec.
"Vedel sem, da bo to ključna etapa Gira. Zaključek je bil brutalen, ampak če imaš dobre noge, lahko narediš razliko. Ostali smo potrpežljivi in prihranili dovolj moči za zadnji vzpon. To je bila popolna predstava ekipe, Lenny (Lennard Kämna, op. STA) je bil dolgo v begu, nato pa je v idealnem trenutku prišel na pomoč. Ko sem slišal, da je Carapaz izpustil kolo ali dve, sem do cilja šel na polno," je organizatorjem po etapi dejal Hindley.
"Nikoli ne veš, kako se bo po treh tednih razpletla zadnja vožnja na čas, ampak jutri bom tudi umrl za rožnato majico," je še dodal 26-letni Avstralec.


V boju za etapno zmago je Covi (UAE Team Emirates) iz ubežne skupine pobegnil na predzadnjem vzponu na prelaz Pordoi ter si pred zadnjim zelo zahtevnim klancem nabral 2:20 minute naskoka. V zasledovalni skupini je Novak (Bahrain-Victorious) ves čas dobro sledil predvsem napadom na koncu tretjeuvrščenega domačina Giulia Cicconeja (Trek-Segafredo), nato pa je napadel še sam in se odpeljal ostalim v zasledovanju Covija.
Zaostanek 1:50 minute je zmanjšal na vsega pol minute, bližje pa 23-letnemu domačinu, ki je slavil tretjič v karieri, ni prišel.
"Lani sem bil dvakrat blizu in zelo sem si želel zmage. Seveda smo dirkali za skupno uvrstitev, a je moral Joao Almeida zapustiti dirko zaradi covida-19. Pred tem sem mu moral pomagati, zato priložnosti za etapno zmago ni bilo veliko, v zadnjih treh dneh pa smo imeli bolj proste roke. Ekipa si je želela etapno zmago, zato pri nas zdaj vlada nepopisno veselje," je po etapi dejal Covi.
Za Novaka je bila to daleč najboljša predstava v zadnjih letih, za las pa je ostal brez druge zmage v karieri. Doslej je slavil le na cestni dirki državnega prvenstva pred tremi leti. Danes je 26-letnik dobil proste roke, potem ko je sijajno opravljal vlogo pomočnika za Lando v zadnjem tednu.
V skupnem seštevku je Novak napredoval na 31. mesto (+2:07:40), njegovi ekipi pa se obeta tudi zmaga v ekipnem seštevku, saj imajo 5:18 minute naskoka pred moštvom Bora-Hansgrohe.

Značke: giro, domen-novak

Članki iz rubrike