favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 27.05.2022 19:58:35

Etapa Gira s slovenskim pridihom Bouwmanu, v rožnatem ostaja Carapaz

Profimedia
Zmagovalec današnje 19. etape kolesarske dirke po Italiji, ki je delno potekala tudi v Sloveniji, je Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo Visma). Na preizkušnji od Marana Lagunarja do Stare gore nad Čedadom je slavil po dolgem begu manjše skupine. Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je v cilj prišel z glavnino in obdržal skupno vodstvo.

Sloviti Giro je danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavil na slovensko stran meje. Kolesarji na rožnati pentlji so na slovenskih cestah prevozili 37 km, a je bil v to razdaljo vključen tudi eden najtežjih vzponov letošnje dirke, na Kolovrat, kjer so morali premagati 950 metrov višinske razlike na 10,3 km dolgem klancu (povprečni naklon 9,2 %).

Prestižno gorsko zmago na Kolovratu je dosegel Koen Bouwman, eden od članov ubežne skupine, ki si je pred vzponom nabrala že več kot devet minut naskoka. Zahteven projekt na Kolovrat je sicer nekoliko zredčil tudi ubežno skupino, a je imel član ekipe Jumbo Visma dovolj moči, da je brez težav prvi prečkal vrh in se nato spustil na drugo stran, kjer se je dirka spet vrnila v Italijo.

V dolini Soče so danes sicer pripravili ogromno spremljevalnega dogajanja v etapi, ki se je začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora (Santuario di Castelmonte).

V Slovenijo so kolesarji vstopili na mejnem prehodu Učja, se spustili do Žage in prek Kobarida pri Idrskem začeli vzpon prek Liveka in Livških Raven na Kolovrat. Ob trasi, še posebej na najzahtevnejšem vzponu, so se zbrali tudi številni slovenski ljubitelji kolesarstva.

Na cilju je nato tudi etapno zmago slavil Bouwman, potem ko je v zadnjih metrih izkoristil tudi napako dveh tekmecev, Švicarja Maura Schmida in Italijana Andree Vendrama, ki sta zgrešila zadnji zavoj, v katerem so morali kolesarji zaviti za 90 stopinj, a so nekateri to spregledali in zapeljali preveč naravnost.

"Po prvi etapni zmagi sem si rekel, da bi bilo lepo, če bi to ponovil. A po drugi stani sem ostal realist, saj je bila to prva zmaga med profesionalci na Giru. Zdaj imam dve, presrečen sem. Cilj je bil pravzaprav samo ohraniti modro majico, etapna zmaga pa je neverjetna," je po nepričakovanem uspehu dejal Bouwman in se dotaknil tudi dogajanja v zadnjih metrih: "Vedel sem, da prihaja zavoj, nisem pa vedel, da je tako oster. Moral sem ostro zavirati, da sem ostal na notranji strani."


Po nekaj minutah, ko so v cilj prišli ubežniki (od začetne skupine je zdržala skupaj vse do konca peterica), je sledila še glavnina s Carapazom. Ta je imel dogajanje pod nadzorom, hitro je pokril tudi poskus Španca Mikela Lande nekaj kilometrov pred ciljem, ko je nakazal željo po begu.

Vrh dirke je tako ostal nespremenjen, saj ubežniki niso bili nevarni najboljšim. V rožnatem tudi po današnji etapi ostaja Carapaz, ki je bil med prvimi v glavnini in je ob koncu tudi precej zmanjšal zaostanek: na osmem mestu je zaostal nekaj manj kot štiri minute. Tik za njim sta končala najbližja zasledovalca skupno, Avstralec Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) in Landa (Bahrain Victorious).

"Težak dan je bil in razočaran sem, da se je za Richieja končalo tako slabo. A ekipa dela dobro, vse gre v pravo smer in ostajamo pozitivni. Danes je bilo nekaj malega vzponov in padcev, na splošno pa smo ostali tam, kjer smo bili, tako da lahko mirno čakam na jutrišnjo etapo," je po koncu današnje preizkušnje dejal Carapaz.

Ekvadorec je ohranil tri sekunde naskoka pred Hindleyjem, tretji Landa zaostaja minuto in pet sekund.

Že pred prvimi vzponi pa je zaradi bolezni z dirke odstopil moštveni sotekmovalec vodilnega, Avstralec Richie Porte.

Edini preostali slovenski tekmovalec na Giru Domen Novak (Bahrain-Victorious) je današnjo delno domačo etapo končal na 25. mestu z 8:19 minute zaostanka. Skupno pa je zdaj nekaj mest pridobil in je 37. (+ 2:09,47).

V soboto bo na vrsti 20. etapa od Belluna do Marmolade.

Značke: kolesarstvo, giro

Članki iz rubrike