atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
0 17.05.2022 20:37:13

Zgodovinska zmaga na Giru in zgodovinska neumnost v kolesarstvu. Kaj takega se še ni zgodilo (foto)

Profimedia
Eritrejec Biniam Girmay je zmagovalec desete etape kolesarske dirke po Italiji od Pescare do Jesija (196 km). Dvaindvajsetletnik je tako svoji državi zagotovil prvo zmago na eni od tritedenskih pentelj.

Drugo mesto je v sijajnem sprintu zasedel Nizozemec Mathieu van der Poel. Rožnato majico je zadržal Španec Juan Pedro Lopez. Za Girmaya (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je najvidnejši predstavnik mladega afriškega vala kolesarjev, je bila to osma zmaga v karieri. Prva na tritedenskih dirkah ter druga v svetovni seriji, potem ko je konec marca dobil prestižno enodnevno klasiko Gent-Wevelgem. Obenem je postal šesti najmlajši zmagovalec etape na Giru ter prvi temnopolti afriški zmagovalec etape na rožnati pentlji.
Posebej razburljivih je bilo predvsem zadnjih 15 km, potem ko so teren za van der Poelov napad pripravili v ekipi Alpecin-Fenix. Slednji sicer nato ni veliko poskušal, neuspešno je napadel le pet kilometrov pred ciljem. Vmes je zgolj pokrival številne napade drugih kolesarjev, med njimi tudi favoritov za skupno zmago.
V sprintu sta bila z Girmayjem nato favorizirana, van der Poelu pa je okoli 50 m pred ciljem zmanjkalo moči. Nato se je z dvignjenim palcem še pred prečkanjem ciljne črte športno poklonil danes močnejšemu Eritrejcu. Tretji je ciljno črto prečkal domačin Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).
"Neverjetno. Od samega začetka smo dobro nadzorovali položaj v etapi. Sploh nimam besed za njihovo opravljeno delo. Res sem vzhičen. Zame je delal tudi Domenico, sicer kolesar za skupno razvrstitev (Pozzovivo, op. STA). Dejal mi je, naj se peljem za njim v zadnjih 600 m, dobro je opravil svoje delo," je po etapi organizatorjem dejal 22-letnik.
"Seveda se zavedam zgodovine. Že na začetku Gira smo vedeli, da lahko dobro dirkamo. To je zasluga celotne ekipe, moje družine. Zdi se mi, da vsak dan na novo spišem nekaj malega zgodovine. Res sem hvaležen in počaščen, da sem lahko del tega," je še dodal presrečni zmagovalec.
V etapi so sicer od samega začetka bežali trije kolesarji, a kljub prednosti okoli šestih minut prave nevarnosti za glavnino niso predstavljali. Ta je vse ubežnike v visokem ritmu v razgibanih zadnjih 90 km ujela okoli 20 km pred ciljem.
V zadnjem delu trase so poskušali tudi favoriti za skupno zmago, med njimi tudi Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), a si občutnejše prednosti niso uspeli prikolesariti. Rožnato majico je tako ohranil Lopez (Trek-Segafredo), ki je v cilj pripeljal skupaj z najboljšimi.
V seštevku ima 24-letni Španec še naprej 12 sekund naskoka pred Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates), 14 pred Francozom Romainom Bardetom (Team DSM) ter 15 pred Carapazom.
Domen Novak (Bahrain-Victorious) je danes vnovič opravljal delo za svojega kapetana, Španca Mikela Lando. V cilj je edini preostali slovenski predstavnik pripeljal kot 54. z 1:02 minute zaostanka. V skupnem seštevku je ostal na 54. mestu (+46:50).
V sredo bo na vrsti povsem ravninska 11. etapa od Santarcangela do Reggio Emilie (203 km).

girmay giro 2022
Profimedia

... in bizarna nesreča

Biniam Girmay je moral v bolnišnico po bizarni nesreči na odru za zmagovalce. Girmaya je namreč po nespretnem odpiranju šampanjca v oko zadel zamašek. Nadaljevanje Gira je za 22-letnika pod vprašajem. Takoj po podelitvi so ga z reševalnim vozilom odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer bo ostal čez noč, nato pa bo v sredo zjutraj ekipa Intermarche-Wanty-Gobert po posvetu z zdravniki sprejela odločitev o nadaljevanju Gira za 22-letnega Eritrejca.


Značke: giro, girmay

Članki iz rubrike