profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 10.01.2022 17:07:25

POGAČAR razkril program za leto 2022, v načrtu DVE TRITEDENSKI DIRKI

Domen Jančič
V minulem letu najboljši kolesar v Sloveniji in na svetu Tadej Pogačar je potrdil, da bo v letu 2022 dirkal tako na dirki po Franciji, kjer bo branil dve zaporedni zmagi, kot tudi na dirki po Španiji, ki jo je imel v načrtu tudi lani, a na njej nato ni nastopil. Kot je povedal v videokonferenci, bo morda v 2023 dirkal tudi na italijanski pentlji.

"Giro mi je od nekdaj ena najljubših dirk, je blizu Slovenije, včasih tudi v Sloveniji. Zelo si želim nastopiti na dirki po Italiji, ampak letos je to neizvedljivo. Mogoče naslednje leto ..." je v sklopu medijskega dneva njegove ekipe UAE Team Emirates dejal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Da bi imel na Giru ogromno navijačev, ni dvoma, a glede na uspehe, ki jih niza v zadnjih letih, med drugim je lani dobil dirko po Franciji, dve prestižni klasiki - Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji - ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu, jih tudi na drugih dirkah ne bo manjkalo.

Priložnosti za opazovanje njegovih vrlin bo veliko, saj so mu v ekipi tekmovalni načrt dodobra zapolnili. "Mislim, da smo izpolnili koledar na maksimum. Imel bom predvidoma 97 startov, od tega dva 'grand toura'. To ni preveč, ampak če hočeš biti na vsaki dirki v dobri formi, je to nek maksimum. Lani sem imel precej manj startov," je pojasnil.

Kot je dejal, bo tudi letos branil zmago na francoski pentlji, v načrtu pa je, tako kot lani, tudi dirka po Španiji. "Veliko večja možnost je, da se udeležim Vuelte, ni pa stoodstotno, ker pač nič ni stoodstotno. Upam, da se bo vse izšlo po načrtu," je dejal in omenil še nekaj velikih dirk, tudi od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer bo prav tako branil zmago, pa Milano - San Remo, Flandrijo (zanjo pravi, da bo bolj opazoval in nabiral izkušnje, a skušal izkoristiti priložnost, če se bo ponudila) in druge.



Prva pa bo na sporedu dirka po Združenih arabskih emiratih med 20. in 26. februarjem, kjer bo tudi v vlogi branilca skupne zmage. "Ta dirka je ena pomembnejših za našo ekipo. Če želiš biti med najboljšimi na kateri koli dirki, moraš biti res v formi, tako da se je treba tudi za to pripraviti, ne moreš se le pojaviti tam," je poudaril Pogačar.

Na to dirko se bo del ekipe, ki bo tam nastopil, v prihodnje (konec januarja in v prvi polovici februarja) pripravljal tudi na višini v Sierri Nevadi, a slovenski zvezdnik je že zdaj zadovoljen s svojo pripravljenostjo. "Sem tam, kjer si želim. Forma je za januar v redu, je pa kar še nekaj časa za vaditi."

Kot pravi, se v ekipi zelo dobro razumejo, tudi z novinci, med katerimi je tudi Portugalec Joao Almeida, za katerega Pogačar pravi, da lahko dobi letošnjo italijansko pentljo, obenem pa se v tem obdobju ne ozirajo na delo drugih ekip, ki pa bodo po njegovem močna konkurenca.

Bolj kot konkurenca, ga skrbi nadloga v podobi covida-19. "Kar zadeva covid-19, smo zelo pazljivi, imamo natančna navodila od kluba, se čuvamo, higiena je na prvem mestu, maske nosimo tudi v mehurčku ... Najbolj me je strah letalskih poletov, saj si takrat v majhnem prostoru najbolj izpostavljen. Ampak, pač, treba se je razkuževati, nositi maske, kar pa delamo zdaj že dve leti."

Članki iz rubrike