Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
1 26.11.2021 11:50:06

NEVERJETNI TADEJ POGAČAR! To se je zgodilo šele DRUGIČ V ZGODOVINI!

Profimedia
Tadej Pogačar je poskrbel za nov mejnik.

Da je Tadej Pogačar dobil Zlato kolo, ki ga podeljuje Velo Magazine, smo že poročali. Zdaj so znani tudi rezuiltati glasovanja. Pogačar je slavil s plebiscitarno večino. Dobil je maksimalnih 95 točk. Povedano drugače, vseh 19 novinarjev iz 19 različnih držav ga je postavilo na prvo mesto. Da je kolesar osvojil maksimalno število točk, se je zgodilo šele drugič v zgodovini te nagrade. Slednjo so prvič podelili leta 1992, sedem let kasneje pa so vsi novinarji na prvo mesto postavili Lanca Armstronga.  

Slovenske barve v žiriji zastopa Igor Tominec. Novinar Val 202 je na prvo mesto postavil Pogačarja, na drugo Primoža Rogliča, na tretje van Aerta, na četrto Juliana Alaphilippa in na peto Nizozemko Annemiek van Vleuten. Takšen je bil tudi končni vrstni red.

Lani je s 83 točkami zlato kolo osvojil Primož Roglič.

Velo d'Or je neke vrste kolesarska različica zlate žoge ali pa kolesarska različica filmskih oskarjev, kakor vam je ljubše. V vsakem primeru je ena najprestižnejših nagrad v svetu kolesarstva. Za kakšno nagrado gre, veliko pove že hiter prelet nekdanjih dobitnikov. Na seznamu so namreč velikani svetovnega kolesarstva, od prvega prejemnika Miguela Indruaina naprej. Bigu Migu Indurainu so sledili Rominger, Jalabert, Museeuw, Ullrich, Pantani, Armstrong, Cipollini, Boonen, Bettini, Contador, Cancellara, Gilbert, Wiggins, Froome, Sagan, Alaphilippe in Roglič. Nekateri med njimi več kot enkrat. Kot bi bral, kdo je kdo v svetovnem kolesarstvu. Zdaj se je na ta seznam zapisal še Tadej Pogačar.




ZLATO KOLO 2021
1. Tadej Pogačar (Slo) 95
2. Primož Roglič (Slo) 59
3. Wout van Aert (Bel) 49
4. Julian Alaphilippe (Fra) 43
5. Annemiek van Vleuten (Niz) 12

Članki iz rubrike