Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 14.10.2021 13:51:50

DIVJE! Prireditelji razkrili traso, Pogačarja ČAKA PEKEL! Mu bo uspelo tretjič osvojiti Dirko po Franciji?

Profimedia
Organizatorji dirke po Franciji so danes predstavili traso 109. izdaje Toura, na katerem bo zmago branil Slovenec Tadej Pogačar. Glavni tekmec dvakratnega zmagovalca pa bo njegov rojak Primož Roglič. Oba na poti do morebitne slave čaka precej izzivov, med drugim znova tudi vzpon na Alpe d'Huez in granitne kocke v okolici Arenberga.

Skupaj bo ob dveh vožnjah na čas v prvi in predzadnji etapi na sporedu še šest gorskih, sedem razgibanih ter šest ravninskih etap.

Dirka se bo s 13 km dolgo vožnjo na čas začela v 1. julija prihodnje leto v Koebenhavnu na Danskem in končala s tradicionalnim sprinterskim obračunom na Elizejskih poljanah v Parizu 24. julija.

Vmes tekmovalce čakajo številni izzivi od granitnih kock na "peklenskem" severu Francije ter pot prek Alp in Pirenejev do francoske prestolnice v skupni dolžini 3328 km.

Na današnji predstavitvi pred 10.000 prisotnimi gledalci v Kongresni palači v Parizu je sodeloval tudi Pogačar kot dvakratni zaporedni zmagovalec Toura v letih 2020 in 2021.

V lanski sezoni je 23-letni slovenski kolesar na vzponu na La Planche des Belles Filles tlakoval pot do prve skupne zmage po sijajni predstavi v vožnji na čas, tudi prihodnje leto pa ga v sedmi etapi čaka še daljši, sedem kilometrov dolg ciljni vzpon s povprečnim naklonom skoraj 9 % in zaključnim makadamskim odsekom.

Še pred tem bodo kolesarji prve tri dni Toura prekolesarili po Danski. Po uvodnem kronometru po danski prestolnici, kasneje pa sledita še dve ravninski etapi. Po prostem dnevu in prihodu v Francijo v četrti sledi razgibana etapa od Dunkerquea do Calaisa, v peti etapi pa še spopad z delom "severnega pekla".


Enajst odsekov v skupni dolžini 19,4 km bo potekalo na slovitih granitnih kockah v okolici Arenberga, kjer se vsako sezono lomi dirka Pariz - Roubaix.

Drugi konec tedna dirke sledi obisk Švice in nekaj zahtevnih etap v Alpah. Med drugim najboljše čaka spopad na najvišji točki Toura 2022 na prelaz Granon (2413 m), kjer bo tudi cilj 11. etape, dan zatem pa bo karavana po štirih letih na dan Bastilje (14. julij) obiskala še zlovešči Alpe d'Huez in njegovih 21 serpentin do vrha.

Sledijo tranzicijske etape po Centralnem masivu, vključno z etapo do Carcassonna, kjer je letos Britanec Mark Cavendish s 34. etapno zmago izenačil rekord slovitega Belgijca Eddyja Merckxa. Sledi prihod v Pireneje, kjer že utegne pasti odločitev o skupnem zmagovalcu.

V zadnjem tednu bosta namreč cilja tudi na Peyragudes in Hautacam, pred koncem dirke v Parizu pa, kot je postala tradicija v zadnjih letih, sledi še zahteven 40 km dolg kronometer na predzadnji dan Toura od Lacapelle-Marivala do Rocamadourja. Zadnji del trase je peklenski, tudi s krajšim vzponom, kar bo zahtevalo dobro razporeditev moči v "uri resnice".

V njej sta se tako Pogačar kot Roglič na največjih dirkah večkrat izkazala, v njunih zadnjih dveh obračunih v boju z uro na Touru pa je bil boljši Pogačar.

Kdo bo dobil 109. različico Toura, bo jasno 24. julija na Elizejskih poljanah, presenečenje pa bi bilo, če ob odsotnosti nepredvidenih dogodkov na stopničkah vsaj po prikazanem v zadnjih treh sezonah ne bi bilo vsaj enega Slovenca.

Od leta 2022 bo po 13 letih vnovič na sporedu tudi ženski Tour, ki je prvič luč sveta ugledal leta 1984. Tokratna izdaja pod vodstvom organizacije ASO, ki dolga leta bdi nad moško preizkušnjo, se bo z etapo na Elizejskih poljanah v Parizu začela 24. julija, na poti do vrha na La Planche des Belles Filles pa bo skupaj vsebovala osem etap, od tega dve gorski in dve razgibani etapi, v skupni dolžini 1029 km.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike