pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

(gs)
(gs)
0 05.10.2021 11:23:56

Istrski maraton po letu dni premora zaživel v polnem sijaju

FUF.SI
Slovenska Istra jeseni ponuja najlepšo kuliso in najlepše ceste za kolesarjenje. To dobro vedo tako domačini kot gostje, ki se prvi vikend v oktobru že tradicionalno udeležijo Istrskega kolesarskega maratona.

Osma izvedba tega kolesarskega praznika je letos postregla z zanimivim programom in razširjeno ponudbo spremljevalnih aktivnosti, ki so v center Kopra privabile množico obiskovalcev. Po letu premora in kljub PCT-omejitvam se je prireditve udeležilo skoraj 900 kolesarjev, celotno dogajanje pa je po oceni vodje prireditve Gorana Sambta v dveh dneh obiskalo 1500 ljudi.

Otroci so se razveselili kolesarskega poligona in gledališke predstave o Bičikleti, kar 90 otrok do šestega leta starosti pa se je udeležilo Mini maratona s poganjalčki ali kolesi. Manjkal ni niti družinski kolesarski izlet po obrobju Kopra, ki je odličen turistični produkt za obiskovalce Obale. Kolesarski izlet se izvaja v sklopu projekta LAS Istra Oživimo podeželje.

Število prijavljenih za nedeljski maraton se je približalo rekordnemu številu iz leta 2019, za presežek pa bi moralo na pomoč priskočiti tudi vreme. Najkrajša trasa je merila deset kilometrov, izbrale pa so jo družine z otroki, starejši in tisti kolesarji, ki niso posebej kondicijsko pripravljeni ter si želijo predvsem uživati v vožnji po čudoviti Istri.

Srednje dolga trasa z 49 kilometri pa je že postregla z 840 metri višinske razlike in nekaj čudovitimi razgledi. Na kraljevsko, najdaljšo traso z 82 kilometri in 1400 metri višinske razlike se je podalo največ udeležencev. Vseh skupaj je bilo v nedeljo na startu čez 700. Prireditev je sicer netekmovalne narave, vendar v sklopu srednje in dolge trase poteka tudi tekmovanje za kralja in kraljico ter princa in princeso vzpona na Boršt. Naslov osvojijo tisti, ki med maratonom najhitreje opravijo s trikilometrskim vzponom iz doline Dragonje do Boršta. Na srednji progi sta naslova princa in princese osvojila Mateja Florindo (13,13) in Domen Otoničar (9,23). Na dolgi progi pa je organizator podelil naziva kraljice (Stina Čepak Avdič, 9,24) in kralja Boršta (Patrik Mikac, 7,58).

Na Istrskem kolesarskem maratonu so nepogrešljivi številni navijači ob trasah, ki kolesarje spodbujajo na poti do cilja. Za kar šest okrepčilnih postaj pa so znova poskrbela lokalna društva in vasi, pri čemer gre še posebna zahvala občanom Gažona, Popeter, Nove Vasi, Boršta in Sv. Antona ter Centra za obiskovalce Škocjanskega zatoka, ki so poskrbeli za okrepčila na poti in usmerjanje udeležencev.

Zahvala za uspešno organizacijo gre zavzeti ekipi in drugim, ki so kakorkoli prispevali k izvedbi: prostovoljcem, rediteljem, motoristom in policistom za zanesljivo in varno spremstvo udeležencev do cilja. 

Članki iz rubrike