reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 19.09.2021 11:18:07

Za začetek prvenstva kronometer in TADEJ POGAČAR! Kdaj startata Slovenca? Tukaj imate vse!

Profimedia
Danes se bo v belgijskem Bruggeu oziroma Knokkeju začelo svetovno kolesarsko prvenstvo. Kot se spodobi za nedeljo, bo na sporedu eden od vrhuncev tekmovanja, 43,3 kilometra dolg kronometer članov, na katerem bosta nastopila tudi dva Slovenca, in sicer Tadej Pogačar in Jan Tratnik. Slednji bo startal ob 15.01, Pogačar pa ob 15.58.

Slovenca nista v najširšem krogu favoritov, to pa predvsem zaradi povsem ravninske proge, na kateri bodo imeli prednost višji in močnejši kolesarji, ki spadajo med specialiste za to disciplino. Proga je podobna tisti z evropskega prvenstva pred desetimi dnevi, kjer je od Slovencev nastopil le Pogačar, zasedel je 12. mesto.

"To, da je proga precej daljša kot v Trentu, je podatek, ki mi ustreza. A je za moj okus še vedno preveč ravninska, morda ima 50 metrov 'višincev'. Na taki progi ne morem soditi med največje favorite, vseeno pa upam, da bom svojo nalogo dobro opravil. Na evropskem prvenstvu sem dobro začel, a je nato hitrost padala, tokrat želim hitro najti ritem in ga tudi obdržati. Če to storim, si lahko obetam soliden rezultat," je previden v napovedih zmagovalec Toura, ki je spet opozoril na razliko med vožnjami na čas na večdnevnih dirkah in na prvenstvih.

"Na Touru so kronometri med dirko in pa tudi na koncu, ko so mnogi že utrujeni in nimajo več ciljev. Na taka tekmovanja, kot je svetovno prvenstvo, pa se specialisti znajo pripraviti. Zame to še ne velja, upam pa, da se nekoč bom," pravi dobitnik bronaste kolajne s cestne olimpijske dirke v Tokiu.



Janu Tratniku je Vuelta vzela veliko moči, zato je več časa kot treningu posvetil počitku in, kot sam pravi, ni stoodstotno pripravljen.

"Računam le na to, da bom svež in da bom zaradi tega lahko pokazal dobro predstavo. Tako je bilo po Giru, ko mi je nato dobro šlo na slovenskih cestah. Deseto mesto iz Bergna je moj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih, zavedam se, da ga bom težko izboljšal. Tudi za to, ker mi ravninska proga ne ustreza najbolj," ni posebej optimistično razpoložen Tratnik.

Favoriti so večinoma isti kot na evropskem prvenstvu, na katerem je zlato kolajno osvojil Švicar Stefan Küng, drugi pa je bil branilec naslova svetovnega prvaka Filippo Ganna. Ob Belgijcu Remcu Evenepoelu, Švicarju Stefanu Bisseggerju, Francozu Remiju Cavagnaju, Italijanu Eduardu Affiniju in Dancu Kasperju Asgreenu je treba računati na nekaj kolesarjev, ki jih v Italiji ni bilo, v prvi vrsti na olimpijskega podprvaka v cestni vožnji in v Tokiu šestega na kronometru, Belgijca Wouta van Aerta, pa na Kolumbijca Rigoberta Urana, Poljaka Michala Kwiatkowskega in Američana Brandona McNultyja.

Značke: kolesarstvo, sp

Članki iz rubrike