mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 11.09.2021 17:46:37

ON JE PRIHODNOST SLOVENSKEGA KOLESARSTVA! Sin znanega Slovenca je bil na evropskem prvenstvu...

Profimedia
Slovenski kolesar Gal Glivar je na cestni dirki mlajših članov na evropskem prvenstvu v italijanskem Trentu zasedel 11. mesto. Evropski prvak je v tej kategoriji postal mladi Belgijec Thibau Nys.

Mlajši člani so se danes pomerili na 133,6 km dolgi trasi oziroma desetih krogih v okolici Trenta. V manjši skupini, ki se je odlepila po napadu na vzponu Povo, je bil najboljši komaj 18-letni Nys, sicer specialist za ciklokros. Za njim sta zaostala Italijan Filippo Baroncini ter Španec Juan Ayuso, moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Team Emirates.

Gal Glivar, sin odličnega nekdanjega kolesarja, danes 54-letnega Srečka Glivarja, je v cilj prišel 19 sekund za zmagovalcem v drugi manjši skupini, za las pa je zgrešil najboljšo deseterico. Vseeno je to najboljša slovenska uvrstitev na letošnjem EP, pred tem je namreč z 12. mestom v kronometru ta dosežek pripadal Pogačarju.

Od preostalih Slovencev je bil Kristjan Hočevar 33. (+1:34), Anže Skok 52., Nik Čemažar 55. in Aljaž Jarc 56. pa so ciljno črto prečkali 5:59 minute za zmagovalcem.

"Obstaja upanje, ti rezultati to kažejo. V zadnjih dveh mesecih smo z ekipami sestavili tekmovalni program, da so fantje ujeli pravi ritem. Danes veseli dober nastop Gala Glivarja, ki je seveda prvo leto v tej konkurenci, lani je bil še mladinec. Vsak je drugačen. Samo veliki šampioni preskakujejo razrede. Treba je dirkati postopoma. Glivar ima v tej konkurenci še dve, tri leta. Enostavno se mora učiti, stopnjevati treninge, obremenitve, dolžine dirk. Danes je bila kratka dirka, a je imel na koncu vseeno veliko težav, torej je treba delati na vzdržljivosti in izkušnjah. Tudi s takšnim talentom, kot ga imajo nekateri od teh, se s trdim delom da nekaj narediti," je po dirki dejal selektor mlajših članov Martin Hvastija.

"Na dirko sem prišel zelo sproščen, brez pritiska, nisem se obremenjeval. Že včeraj sem vedel, da se zelo dobro počutim, komaj sem čakal današnjo dirko. Ko smo startali, je šlo na polno. Tako rekoč je bila to dirka na izpadanje. Ostal sem, dokler sem lahko do zadnjega kroga, potem pa prišel do cilja z drugo skupino. Na zadnji klanec sem upal, da bom lahko čim dlje zraven. Zadnjih 500 metrov je bilo res težkih in nisem mogel slediti tem kolesarjem. To so kolesarji svetovne serije in imajo 'brzino' več," je priznal 19-letni Glivar.

Bajukova 13.

Nizozemska kolesarka Ellen van Dijk je po samostojnem napadu na cestni dirki premagala vse tekmice in postala evropska prvakinja. Na krožni trasi v okolici italijanskega Trenta (107,2 km) je srebro osvojila Nemka Liane Lippert, bron pa Litovka Raso Leleivite. Najboljši slovenski izid je dosegla Eugenia Bujak, ki je bila 13. Bujakova je v cilj prišla v tretji skupini tekmovalk, 2:28 minute za zmagovalko. Urška Žigart je preizkušnjo prav tako končala v tretji skupini na 23. mestu. Urška Bravec cestne dirke ni končala. Za van Dijkovo je to druga kolajna na tem prvenstvu, potem ko je srebro osvojila že v vožnji na čas. Izkušena 34-letnica je bila sprva del ubežne skupine štirih tekmovalk, ki so zbežale v prvi polovici dirke. Nato je imela največ moči in sama nadaljevala na poti do naslova evropske prvakinje. To je že peti naslov za Nizozemsko, vse odkar so leta 2016 začeli organizirati tudi dirke v članski konkurenci. Le leta 2018 je prevlado tekmovalk iz dežele tulipanov prekinila Italijanka Marta Bastianelli.

Značke: ep, slovenija

Članki iz rubrike