reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(mk)
(mk)
12 07.09.2021 15:00:25

Slovenija kolesari: Pestro okoli Litije in na Pohorju

Bike festival Ljubljana bo letos izpeljan že dvanajstič.
KZS
V prihajajočem koncu tedna sta v akciji Slovenija kolesari dva dogodka. V Ljubljani ŠD Slovenc in ŠD Povodni mož organizirata jubilejni 10. Bike festival Ljubljana, KD Vuhred pa 3. MTB maraton iz Vuhreda na Ribniško kočo.

Deseti Bike festival bo v soboto, 11. septembra, na razdaljah 35 in 78 kilometrov, start bo ob 11. uri, v nedeljo pa na razdaljah 52 in 120 kilometrov s startom ob 10. uri. Prijave na dan dogodka so mogoče od 8. ure dalje v Mestni hiši Ljubljana, start in cilj bosta na Mestnem trgu oziroma Stritarjevi ulici.

Start vseh maratonov je skupinski. Promenadna vožnja iz centra Ljubljane poteka mimo tržnice po Litijski cesti do Vevč, kjer vse trase zavijejo levo in od tam nadaljujejo do Zaloške ceste in do Podgrada. Tu je prvi razcep. Kratka trasa zavije desno do Besnice, kjer sta tudi obrat in okrepčevalnica. Srednja trasa od tu nadaljuje do Trebeljevega do vrha klančka, kjer je obrat. Dolga in PRO trasa gresta naravnost do Litije. V Litiji je drugi razcep. Tam dolga trasa zavije desno in se prek Trebeljevega vrne proti Besnici in nazaj v Ljubljano. PRO trasa nadaljuje naravnost proti Zagorju ob Savi, kjer zavije desno za Podkum. Tu se začne vzpon in na vrhu vzpona je okrepčevalnica. Trasa se potem spušča do Litije, kjer se priklopi na dolgo traso. Med udeleženci bo organizator izžrebal glavne in manjše nagrade pokroviteljev dogodka.

Iz Vuhreda na Ribniško kočo

V nedeljo, 12. septembra, pa KD Vuhred organizira 3. MTB maraton iz Vuhreda na Ribniško kočo. Dolžina tekmovalne trase je 77,8 kilometra, višinska razlika pa 2730 metrov (dovoljena samo gorska kolesa). Dolžina rekreativne trase je 29,5 kilometra, višinska razlika pa 1315 metrov. Start tekmovalne trase je ob 9., rekreativne pa ob 10. uri.

Izpred bara Kogal v Vuhredu, kjer je prijavno mesto, se točno ob 9. uri podamo skozi Vuhred v smeri Svetega Vida. Tukaj zavijemo z asfalta na levo na makadamsko cesto v smeri Svetega Antona na Pohorju. Pri kmetiji Dajnik na Svetem Antonu je križišče in zavijemo levo v smeri kmetije Vinšek. Pri Vinšku spet zavijemo levo, nakar nas pot vodi navzdol po travniku in gozdu (tukaj velja še posebna pozornost pri vožnji). Nadaljujemo po makadamski cesti v smeri kmetij Ošlak, Praznikar in Šlatnag. Nad kmetijo Šlatnag zopet zavijemo levo v gozdno vlako, ki nas vodi vse do kmetije Mrak na Svetem Antonu. Tam spet preidemo na makadamsko cesto in nadaljujemo mimo kmetij Naglič, Malej in Kavc. V križišču pod kmetijo Kavc je asfaltni odsek, kjer zavijemo levo po klancu navzdol in nadaljujemo pot v desno smer, kjer spet preidemo na makadamsko cesto, ki vodi mimo kmetij Kanop in Švajger ter naprej do kmetije Vidmar. Zavijemo levo v cesto, ki nas vodi navzdol, in po približno dveh kilometrih spusta v križišču zavijemo desno ter nadaljujemo v smeri Hudega kota. Pot nas vodi mimo kmetij Šajsnik in Vidman vse do mladinskega doma v Hudem kotu, kjer v križišču zavijemo desno v klanec in nadaljujemo po cesti v smeri Bolfenka. Ko prispemo v križišče, zavijemo desno in nadaljujemo pot proti cerkvi na Bolfenku. Pot se nadaljuje mimo cerkve desno do križišča pri kmetiji Jurač (Osrednik), kjer zavijemo levo in nadaljujemo pot do kmetije Kopnik ter v križišču nadaljujemo levo naprej v smeri proti Kopam. Ko prispemo v križišče, zavijemo levo oziroma na cesto proti kmetiji Kralj. Tukaj v naslednjem križišču zavijemo levo v gozdno vlako in se spuščamo v smeri Hudega Kota. V naslednjem križišču zavijemo desno v smeri kmetije Urh in nadaljujemo po gozdni vlaki mimo dveh vikendov ter po prihodu na cesto pod Pesnikom zavijemo desno in nadaljujemo pot v smeri Pungarta (Kope). V križišču zavijemo levo v klanec do križišča Pungart-Pesnik, kjer spet zavijemo levo in nadaljujemo na vrh klanca. Tam nato zavijemo desno na cesto, ki je dovoljena za kolesarje in nas vodi do glavne ceste Ribniška koča. Od tukaj naprej sta še slaba dva kilometra do samega cilja, ki je na Ribniški koči. 

Prihajajoči dogodki
19. 9.: Vuhred, CESTNI KOLESARSKI MARATON VUHRED 2021, KD VUHRED, KONTAKT: SLAVKO SINIČ – 041 691 488
19. 9.: Beltinci, BELTINŠKI MARATON, KK POMURJE BELTINCI, KONTAKT: JOŽEF KAVAŠ – 041 634 773

Članki iz rubrike