najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

(me)
(me)
0 24.08.2021 15:11:14

Mladi BMX-arji upravičeno sanjajo o petih krogih

GREGA STOPAR
Na nedavno končanih olimpijskih igrah smo lahko uživali v kar dveh zvrsteh kolesarjenja BMX – čistem dirkaškem spektaklu v disciplini BMX race in premierno tudi v tekmovanju v prostem slogu.

Medtem pa je v Ljubljani potekalo zdaj že tradicionalno tekmovanje BMX Race Ljubljana, ki iz leta v leto pritegne močno mednarodno udeležbo, mladi, ki se kalijo tudi na tej dirki, pa imajo oči usmerjene proti Los Angelesu in Parizu.

Dirka na BMX-progi ob Linhartovi cesti, danes BMX Parku Ljubljana, ima že dolgo tradicijo in sloves, ki seže daleč prek meja Slovenije. Je stalna postaja regijskega pokala Alpe Adria BMX, tudi letos pa je imela dirka oznako UCI C1. Ob vsem skupaj je prav visok rang tekmovanja tisti, ki pritegne tuje tekmovalce in naredi dirko bolj zanimivo za domače, še toliko bolj pa bo dirka zanimiva v naslednjem olimpijskem kvalifikacijskem ciklu, ko se bodo države in tekmovalci borili za nastop na olimpijskih igrah – vozovnic na največje športno tekmovanje pa je v BMX-u malo.

Popoln vikend

V Ljubljani je slavil Mattia Furlan, "rezervist" Italije za Tokio in 18. tekmovalec na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI, hkrati pa dober znanec ljubljanskega občinstva in eden od tistih, ki se v Ljubljano vračajo zaradi mesta samega. "Cenim delo organizatorjev dirke, počutim se dobrodošlega. Seveda sem šel tudi v mesto na kosilo in večerjo, tudi to je del razloga, zakaj se rad vračam sem," je povedal po dirki, ki je bila njemu na neki način zelo domača, saj se je za zmago pomeril s tekmovalci, ki jih pozna zelo dobro: "Zame je bil to popoln vikend. Včeraj sem zmagal na dirki kategorije do 17 let in več, danes še na glavni dirki v kategoriji elite. Vrstni red je enak kot na našem državnem prvenstvu, dirka je bila res dobra. V Ljubljani je res manjša dirka, kot so nekatere po Evropi, vendar je včasih prav na takšnih manjših dirkah težje zmagati. Občutek je izreden, super zmaga in še dober trening, saj me že kmalu čaka svetovno prvenstvo."

V razredu elite sta drugo in tretje mesto tako osvojila Martti Sciortino in Michele Tomizioli.

Slovenci najmočnejši v mlajših kategorijah

Slovenski tekmovalci so za zdaj najmočnejši v mlajših kategorijah, kjer so pokazali zelo veliko, ob njih pa so na startni rampi stali predvsem močni konkurenti iz Italije in Švice, tudi Madžari in Avstrijci so pokazali zelo veliko. Na dirki C1 so zmage zabeležili Tim Rovtar (15–16 let), Val Lampič (13–14 let) in Rok Bajc (Cruiser). Ostali – na primer Jošt Ložar in Mak Breznik Falk – so se morali zadovoljiti z zmagami v posameznih motih in zavedanjem, da bo starostna kategorija prihodnje leto njim v korist. Vsekakor pa se kaže dvig kakovosti, ki jo v prvi vrsti spodbuja predvsem močna konkurenca, zato je dirka visoke mednarodne kategorije tudi v prihodnje pomembna za razvoj scene in posameznikov.

Dovoljene olimpijske sanje

Disciplina BMX race je sestavni del olimpijskih iger od Pekinga 2008, kar je močno pospešilo razvoj scene povsod po svetu, z določenim zamikom tudi v Sloveniji. Progi v Ljubljani in Mariboru sta odlična osnova in teren za napredovanje, po močnejšo konkurenco pa je treba v tujino, najprej v Italijo in nato še dlje po Evropi. Zdajšnja mlada generacija to dela in uspehi trdega dela se kažejo – mladi se ne samo udeležujejo tekmovanj, ampak dosegajo tudi odlične rezultate. Napredek se tako kaže tudi na domači dirki in to žene sceno naprej. Tudi olimpijske igre so dovoljene sanje, zdaj za toliko več mladih, saj se je v program uvrstil tudi BMX prostega sloga, kjer ima Slovenija prav tako močne posameznike.

Galerija

Članki iz rubrike