podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

ku
ku
0 14.08.2021 09:51:06

TRI, DVA, ENA ... Gremo Rogla! Vas zanima, kdaj do minute natančno se začenja lov na TROJNO ZAPOREDNO ZMAGO na Vuelti?

Profimedia
Danes se bo z uvodnim kronometrom v Burgosu začela 76. dirka po Španiji. Na njej bo kot glavni favorit za skupno zmago nastopil slovenski as Primož Roglič. Ob njem bodo na startu še trije slovenski kolesarji, in sicer Jan Tratnik, Luka Mezgec ter Jan Polanc.

Enaintridesetletni Roglič je zmagovalec zadnjih dveh izdaj dirke po Španiji. Že uvodna preizkušnja v Burgosu (7,1 km) pa mu bo pisana na kožo. Uvodna vožnja na čas se bo začela s krajšim, 2,5 km dolgim vzponom, kar bi lahko ustrezalo Rogliču, olimpijskemu prvaku v tej disciplini.

Največji tekmec na letošnji Vuelti bi Rogliču utegnil biti zmagovalec dirke po Italiji, Kolumbijec Egan Bernal. Med glavne kandidate za visoka mesta strokovnjaki uvrščajo še olimpijskega prvaka v cestni dirki, Ekvadorca Richarda Carapaza. Nevarna utegneta biti Britanca, Hugh Carthy in Adam Yates. Ob peterici sta tu še nesrečnik z Gira, Španec Mikel Landa, njegov rojak Enric Mas in Kolumbijec Miguel Angel Lopez.

Na startu bodo poleg Rogliča še trije Slovenci. V prvi vrsti v vlogah pomočnikov, morebiti pa tudi s prostimi rokami v pobegih.

roglic vuelta 2019
Primož Roglič je na Vuelti prvič zmagal leta 2019.
Profimedia


Slovensko javnost je v Tokiu z odlično predstavo očaral Tratnik, ki bo v Španiji pomagal Landi. Vseeno velja za tekmovalca, ki lahko na razgibanih terenih v pobegu izkoristi svoje sposobnosti v lovu na etapno zmago. Visoko bi utegnil biti tudi na uvodnem kronometru.

Praktično vsak seznam favoritov se začne z 31-letnim Slovencem. Če mu na Touru nikakor ne uspe zložiti vseh kockic, pa je na Vuelti povsem drugače. Na Vuelti je v zadnjih dveh letih celil rane. Leta 2019 po vzponov in padcev polnem Giru, lani pa po šokantnem preobratu na Touru. Španija je bila po drugi strani precej bolj prizanesljiva do slovenskega asa.

Lahko bi zapisali, da je bila to ljubezen na prvi pogled. Na Dirki po Španiji je namreč nastopil dvakrat in obakrat poskrbel, da je na zadnji dan dirke sredi Madrida donela Zdravljica. Pri tem oziroma ob tem je osvojil še pet etap, poleg dveh rdečih pa ima v svoji omari tudi dve zeleni majici.

Tudi Luka Mezgec se bo, podobno kot na Touru, tudi na španski pentlji osredotočil na pomoč kapetanu, Avstralcu Michaelu Matthewsu, medtem ko bo Jan Polanc pomagal kapetanom v ekipi ter z njimi lovil predvsem etapne zmage.

Začetek današnje prve etape Dirke po Španiji (prolog v vročem Burgosu) je ob 17.44. Roglič bo danes s startne rampe kot branilec naslova krenil kot zadnji, natanko ob 20.47. Pet minut pred Rogličem bo startal Tratnik, ob 20.20 pa Polanc. Mezgec se bo od Slovencev prvi podal na start ob 18.13.


Konec tega kolesarskega romanja, ki bo kot po navadi imelo 21 postaj, pa bo tokrat v romarskem središču Santiago de Compostela. Kolesarski Camino de Santiago, na katerega se podaja 184 romarjev.

vuelta 2021

Članki iz rubrike