Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
17 28.07.2021 10:07:29

HEROJSKA VOŽNJA ZLATEGA ROGLIČA: Slovenski junak na največjem športnem odru ugnal CEL SVET!

Reuters
Sijajna vožnja Primoža Rogliča, ki je v Tokiu postal olimpijski prvak v vožnji na čas!

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v vožnji na čas na olimpijskih igrah v okolici dirkališča Fuji osvojil zlato medaljo. V cilju je za več kot minuto ugnal vse tekmece. Po težavah na cestni dirki je strnil vrste in se podpisal pod četrto slovensko kolajno na letošnjih OI ter drugo zlato po kanuistu Benjaminu Savšku.

To je bila 27. medalja za Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah v času samostojne države. Na teh igrah so pred tem do kolajn prišli kanuist Savšek, Tina Trstenjak s srebrom v judu ter še en kolesar, Tadej Pogačar z bronom na cestni dirki.

Roglič je pri prvem vmesnem času med vsemi zabeležil drugi najboljši čas, hitrejši je bil le svetovni prvak, Italijan Filippo Ganna, za samo pol sekunde. Roglič pa je imel tri sekunde naskoka pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom ter štiri pred Belgijcem Woutom van Aertom. Blizu so bili tudi specialisti za vožnjo na čas, Avstralec Rohan Dennis (+0:08), Francoz Remi Cavagna (+0:09) in Švicar Stefan Küng (+0:10).

Tudi po polovici proge je Roglič nadaljeval dobro vožnjo. Na dirkališču je imel po 22,1 km osem sekund naskoka pred Dumoulinom. Prav toliko je zaostal tudi Ganna, Dennis je bil devet, van Aert pa deset sekund za 31-letnim Kisovčanom.



Roglič je v nadaljevanju še dvignil ritem in se na prvem, najdaljšem klancu po odhodu z dirkališča tekmecem še bolj "odlepil". Pred Dennisom je imel kar 31 sekund prednosti, sekundo več sta zaostajala tudi Dumoulin na tretjem in Ganna na četrtem mestu.

Tudi do konca preizkušnje je na razgibani trasi dodajal plin in hitro je bilo jasno, da bo Sloveniji pripadlo novo zlato na olimpijskih igrah.

Kisovčan je v cilju Dumoulina prehitel kar za minuto in sekundo, potem pa, kot da ne bi vedel, da je že prečkal ciljno črto, osredotočen nadaljeval vožnjo, dokler ga niso ustavili nekaj 100 m po koncu preizkušnje. Drugo mesto je na koncu osvojil Dumoulin, tretji pa je bil Dennis, ki je zaostal še tri sekunde več.

Slovenija pred letošnjim igrami v kolesarstvu še ni imela kolajne, tokrat pa je na dveh cestnih preizkušnjah vknjižila dve, po zaslugi dvakratnega zmagovalca Vuelte tudi najžlahtnejšo.

Članki iz rubrike