Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku/STA
ku/STA
10.07.2021 17:27:42
Deli članek:

NOR dan na TOURU! Uspešen POBEG za zmago Molleme in novega NAJBLIŽJEGA ZASLEDOVALCA Pogačarja!

Profimedia

Nizozemec Bauke Mollema je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji od Carcassonna do Quillana (183,7 km). Štiriintridesetletnik iz Groningena je bil najmočnejši med ubežniki. Na vrhu skupnega seštevka ni prišlo do spremembe, še naprej namreč vodi Slovenec Tadej Pogačar, najbližji zasledovalec pa je po novem Francoz Guillaume Martin.

Dvaindvajsetletni Pogačar (UAE Team Emirates) ima še naprej veliko prednost pred zasledovalci. Na drugo mesto se je po današnjem begu prebil Martin (Cofidis), ki pa zaostaja 4:04 minute. Izkušeni Francoz sicer v nadaljevanju ne bo nevaren v skupnem seštevku, saj je že pred današnjo etapo izgubil skoraj deset minut v primerjavi s Pogačarjem, čas pa je doslej proti najboljšim pridobival predvsem s pobegi.
Tretji je v generalni razvrstitvi Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) z zaostankom 5:18. Štirinajst sekund več zaostaja četrti, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), še sekundo več pa peti Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Etapa je bila od samega začetka izjemno hitra, saj so številni kolesarji skušali priti do ubežne skupine, ki bi nato odločila o etapni zmagi. Napadi so se vrstili eden za drugim, kar je skoraj 90 km preprečevalo, da bi se v ospredju ustalila skupina ubežnikov.
Po prvem prelazu Montsegur je nato deseterica kolesarjev združila moči, pridružila pa se jim je še četverica, s čimer je razgibano pot proti Quillanu nadaljevalo 14 kolesarjev.
Okoli 40 km pred koncem etape je napadel Mollema (Trek-Segafredo) in se odpeljal ostalim ubežnikom, ki mu niso mogli slediti.
Hitro si je Nizozemec nabral več kot minuto naskoka, 20 km pred ciljem je bil že več kot minuto pred ostalimi, takšno prednost pa je ohranil tudi prek zadnjega vzpona in v cilju slavil 17. zmago v poklicnem kolesarstvu, od tega drugo na etapah Toura (2017). Pred tem je na tritedenskih dirkah slavil tudi etapno zmago na dirki po Španiji (2013).

V cilju je drugega Avstrijca Patricka Konrada (Bora-hansgrohe) in tretjega Kolumbijca Sergia Higuito (EF Education-Nippo) ugnal za 1:04 minute. V glavnini večjih pretresov z izjemo zelo hitrega začetka etape v poletni pripeki na jugu Francije ni bilo. Moštvo UAE Team Emirates je prevzelo nadzor, dopustilo ubežnikom boj za etapno zmago, na zadnjem vzponu na prelaz Saint-Louis pa so narekovali dovolj močan ritem, da Pogačarjevi tekmeci v skupnem seštevku niso razmišljali o napadih. V cilj je skupina z vsemi favoriti za visoka mesta pripeljala z zaostankom 6:53 minute.

V nedeljo bo na sporedu zahtevna 15. etapa od Cereta do Andorra la Velle (191,3 km). V etapi bodo morali kolesarji premagati tudi najvišjo točko letošnjega Toura na Port d'Envaliri (2408 m). Obenem bodo na poti do glavnega mesta Andore na vrsti trije vzponi prve in en vzpon druge kategorije.
Okoli 15 km pred ciljem bo na vrsti prelaz Beixalis (6,4 km/8,5 %) s bonifikacijskimi sekundami pred 15 km dolgem spustu do cilja.