ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 20.06.2021 21:08:32

Mohorič novi državni prvak v cestni preizkušnji

Matej Mohorič je novi državni prvak v cestni preizkušnji. Kolesar Bahrain Victoriousa je najhitreje opravil s 172 km dolgo progo in po letu 2018 osvojil drugi naslov državnega prvaka. V vročem Kopru je bil drugi Jan Polanc (UAE Team Emirates), tretji pa Luka Mezgec (Bike Exchange).

Polanc in Mohorič sta bila že od začetka del ubežne skupine, sama pa sta se naprej odpeljala v osmem od desetih krogov ter na koncu med seboj obračunala za naslov prvaka. Na zadnjem vzponu na Markovec si je Polanc skušal privoziti nekaj prednosti, a mu ni uspelo, je pa zato napad uspel Mohoriču. Polanc, ki je bil drugi že na četrtkovem kronometru, je v cilju za novim državnim prvakom zaostal 15 sekund.

Sprint za tretje mesto je dobil Mezgec, ki je ugnal državnega prvaka v kronometru Jana Tratnika (Bahrain Victorious). Oba sta zaostala minuto in 38 sekund. Še šest sekund več je zaostal peti Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Mohorič, ki je bil lani tretji, je tako nasledil Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki letos na državnem prvenstvu ni tekmoval.

Dirka je bila sicer že od starta zelo zanimiva, saj so šli kolesarji svetovne serije na polno, tako da so ob koncu prvega kroga po 17,2 km že bili v begu oba kolesarja UAE Team Emirates Pogačar in Polanc, Tratnik iz Bahrain Victorious, Kristijan Koren (ŠD Vitalgo.si), na koncu osmi, in Uroš Repše (KK Kranj). Mohorič je zaostajal deset sekund, a se je že do konca drugega kroga pridružil ubežni skupinici, iz katere je izpadel Repše.


Ubežna peterica je v naslednjih krogih povečevala prednost, ki je ob koncu četrtega kroga znašala dobre štiri minute. Videti je bilo, da je dirka odločena in da bo peterica obračunala za naslov prvaka, potem pa je v sedmem krogu na najstrmejšem delu edinega vzpona v krogu napadel Pogačar, sledila pa sta mu samo Polanc in Tratnik. Mohorič je malo zaostal zaradi zapleta z motoristom. Ob koncu kroga je bila razlika med trojico in dvojico Mohorič-Koren slabih deset sekund. Peterica se je kmalu spet združila, a ne za dolgo, saj sta se naprej odpeljala Polanc in Mohorič. V ozadju pa se je trojici Pogačar, Tratnik in Koren pridružilo pet kolesarjev, med njima Domen Novak (Bahrain Victorius), ki se je že nekaj krogov prej želel pridružiti ubežnikom, in Mezgec. Razlika med složno ubežno dvojico in skupino osmih kolesarjev je pred zadnjima dvema krogoma znašala minuto in 22 sekund, pred zadnjim pa še 13 sekund več. Za naslov sta tako v zadnjem krogu obračunala Polanc in Mohorič.

V ženski konkurenci je Eugenia Bujak naslovu državne prvakinje v kronometru dodala še naslov prvakinje v cestni dirki. Enak dosežek je kolesarki Ale BTC Ljubljana, za katero je to drugi naslov v cestni dirki, uspel tudi leta 2019, ko je prav tako združila oba naslova.

Drugo mesto je v zaključnem sprintu osvojila lanska prvakinja in Bujakova klubska kolegica Urša Pintar, tretje pa Špela Kern (Massi-Tactic Women Team). V sprintu, kjer jim je družbo delalo tudi nekaj starejših mladincev, ki so se na progo podali istočasno kot ženske, je najkrajšo potegnila Urška Žigart (Team Bikeexchange).

Druge kolesarke so na 103 km dolgi krožni progi zaostale vsaj dva kroga.

Med mlajšimi mladinci se je naslova državnega prvaka razveselil Žak Eržen, med starejšimi mladinkami je slavila Nuša Moroz, med starejšimi mladinci pa Jaka Špoljar. V kategoriji do 23 let sta državna prvaka postala Tjaša Sušnik in Matevž Govekar.

Značke: kolesarstvo, dp

Članki iz rubrike