stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 29.05.2021 17:49:26

Na predzadnji etapi Gira Caruso do uspeha kariere, Bernal tik pred skupno zmago

Profimedia
Italijan Damiano Caruso je zmagovalec predzadnje etape kolesarske dirke po Italiji. Od Verbanie do vrha na Alpe Motti je v cilju ugnal dva Kolumbijca, Egana Bernala in Daniela Martineza. V rožnati majici je še naprej zanesljivo Bernal, ki mora preživeti le še nedeljski kronometer za drugo zmago na velikih tritedenskih preizkušnjah.

Bernal (Ineos Grenadiers) ima v skupnem seštevku 1:59 minute naskoka pred Carusom (Bahrain Victorious) in 3:23 pred Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange). Slednji je v etapi končal na šestem mestu.

Edini preostali slovenski predstavnik Jan Tratnik je do vrha San Bernardina pazil na kapetana Carusa, nato pa popustil in končal eni od skupin v ozadju. Nova priložnost za vidno uvrstitev bo zanj v nedeljo v vožnji na čas.

V predzadnji etapi Gira je karavana obiskala Švico in se že takoj povzpela na 23 km dolg prelaz San Bernardino (6,3 %). Etapnega zmagovalca je odločil predvsem spust po dolgem vzponu, ko sta se odlepila Caruso in Francoz Romain Bardet s pomočnikoma. Nato so nekaj časa sodelovali tudi z ubežno skupino, na predzadnjem vzponu na prelaz Splügen (8,9 km/7,3 %) pa so si privozili okoli 40 sekund naskoka pred rožnato majico.



Na zadnjem vzponu na Alpe Motta (7,3 km/7,6 %) sta Caruso in Bardet ostala brez pomočnikov in počasi izgubljala prednost, potem ko je v ozadju narekovanje ritma prevzel Kolumbijec Daniel Martinez (Ineos Grenadiers). Francoz je popustil dva km pred ciljem, Caruso pa je nadaljeval sam do največjega uspeha v karieri. Pred tem je večinoma kot vrhunski pomočnik za druge kapetane dobil le dve dirki nižjega profesionalnega ranga.

V cilj je Bernal pripeljal 24 sekund za Italijanom, Martinez je zaostal 35 sekund.

V nedeljo se bo Giro zaključil z vožnjo na čas od Senaga do Milana. Trasa bo dolga 30,3 km, na povsem ravninskem profilu pa bi lahko bile razlike vseeno velike. Ni pa pričakovati spremembe na vrhu, na katerem je trdno Bernal, sicer zmagovalec dirke po Franciji pred dvema letoma.

Značke: kolesarstvo, giro

Članki iz rubrike