Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 23.05.2021 18:05:41

Campenaerts zmagovalec "slovenske" etape Gira

Profimedia
Belgijec Victor Campenaerts je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Italiji od Gradeža do Gorice, ki je deloma potekala po slovenskih cestah.

Campenaerts je bil del 15-članske ubežne skupine, v cilju v Gorici na italijanski strani meje pa je v sprinterskem dvoboju ugnal Nizozemca Oscarja Riesebeeka. V rožnatem ostaja Kolumbijec Egan Bernal.

Glavnina s favoriti za skupno zmago je v cilj prišla več kot 17 minut za ubežniki. V skupnem seštevku ima 24-letni Bernal (Ineos Grenadiers) še naprej 1:33 minute naskoka pred Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange) ter 1:51 pred tretjim Italijanom Damianom Carusom (Bahrain Victorious).

Brez nadaljnjega boja za visoka mesta na Giru pa je ostal Nemec Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe). V skupnem seštevku je bil Buchmann pred današnjo etapo na šestem mestu, udeležen pa je bil v množičnem padcu le dva kilometra po uradnem začetku etape v Gradežu. Ob Nemcu so odstopili še Nizozemec Jos van Emden (Jumbo-Visma), Eritrejec Natnael Berhane (Cofidis) in Portugalec Ruben Guerreiro.

Edini slovenski predstavnik na Giru Jan Tratnik (Bahrain Victorious) po sobotnem drugem mestu tokrat ni poskusil priti v pobeg. V cilj je prišel z glavnino kot 31. V skupnem seštevku še naprej zaostaja več kot uro in 40 minut in bo v naslednjih dneh skrbel za kapetana Carusa.

Karavana je sicer v današnji etapi nekaj čez 15. uro obiskala Slovenijo in se podala na krog po Brdih. Najprej je sledil strm vzpon do Gornjega Cerovega. Pot jih je nato vodila še skozi Hum, Gonjače, Šmartno, Dobrovo in Medano, od koder so se vrnili v Italijo v Krmin, isti krog pa so ponovili še enkrat ter se nato v dežju še tretjič podali na Gornje Cerovo, preden so se podali še do Nove Gorice ter do cilja na Travniku v Gorici na italijanski strani meje.

Po celotnem delu slovenske trase, še posebej na vzponu na Gornje Cerovo, se je zbralo ogromno slovenskih pristašev kolesarstva, ki so popestrili dogajanje ob prvem obisku Gira v Sloveniji po 17 letih.

V boju za etapno zmago je bil odločilen pobeg trojice tik pred tretjim prečkanjem vzpona na Gornje Cerovo (1,7 km/8,5 %). Campanaerts, Riesebeek (Alpecin-Fenix) in Albert Torres (Movistar) so si privozili slabih 30 sekund naskoka, v zaključku strmega vzpona pa sta se od Torresa odlepila Belgijec in Nizozemec.

Ob slovensko-italijanski meji sta nato obračunala za zmago, več moči pa je imel v sprintu svetovni rekorder na eno uro Campenaerts (Qhubeka ASSOS) in prvič slavil na velikih tritedenskih dirkah. Skupno je bila to osma zmaga za 29-letnega Belgijca. Tretje mesto je v etapi osvojil Nemec Nikias Arndt (Team DSM) s sedmimi sekundami zaostanka.

"Fantastično je bilo. Z ekipo smo se zjutraj pogovarjali, kako dobri smo tukaj in kako bi lahko ta Giro naredili še boljši. To je bila praktično zadnja priložnost za dober rezultat na tem Giru. Etapa je bila od samega začetka napeta, upam, da je z vsemi poškodovanimi vse v redu. V kolesarstvu vsi dajemo vse drug za drugega, nam pa je uspela izjemna dirka. Naša ekipa je bila na robu preživetja, zdaj pa imamo tri etapne zmage. Morda so s tem vodilni dobili dovolj motiva, da najdejo dobrega sponzorja, s katerimi bi lahko nadaljevali naše poslanstvo," je za Eurosport po etapi dejal današnji zmagovalec.

V ponedeljek bo na sporedu gorska etapa od Sacileja do Cortine d'Ampezzo (212 km). Kolesarje čakajo štirje zahtevni vzponi, najtežji pa bo trojček prelazov Fedaia (2057 m), Pordoi (2239 m) in Gau (2233) z začetkom okoli 100 km pred ciljem v Cortini.

Članki iz rubrike