klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 19.05.2021 18:28:43

Bernal na makadamu strl Evenepoela in druge, etapa Schmidu

Profimedia
Član ubežne skupine, Švicar Mauro Schmid, je zmagovalec 11. etape kolesarske Dirke po Italiji od Perugie do Montalcina (162 km). V ozadju se je v boju za rožnato majico Kolumbijec Egan Bernal znebil najbližjih tekmecev in povišal vodstvo v skupnem seštevku. Belgijec Remco Evenepoel je na prašnih makadamskih cestah izgubil več kot dve minuti.

V skupnem seštevku je tako najbližje Bernalu (Ineos Grenadiers) zdaj Rus Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), ki zaostaja 45 sekund. Tretji je z zaostankom 1:12 minute po novem Italijan Damiano Caruso (Bahrain Victorious). Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) je zdrsnil na sedmo mesto (+2:22).

"To je bil zahteven dan v sedlu, sploh na makadamu smo pričakovali malce večje razlike. Veliko tekmecev je izgubilo nekaj časa. Zadovoljen sem, ker sem bil v ospredju, ampak v naslednjih dneh moramo ostati zbrani," je po koncu etape organizatorjem Gira dejal 24-letni Bernal.

Taktično je njegova ekipa v zahtevni etapi dobro krmarila do ugodnega razpleta. "Že ko je Emanuel Buchmann pospešil, je bil tempo v skupini favoritov zelo visok, zato sem po radijski zvezi vprašal, če nam je nevaren. Rekli so mi, da je več kot minuto in 40 sekund za mano v skupnem seštevku. Imel sem torej nekaj manevrskega prostora, zato sem malce čakal. Na koncu sem ga po napadu ujel, sodelovala sva in pridobila še nekaj časa v primerjavi z ostalimi," je ocenil Bernal.

V boju za etapno zmago je bilo danes 11 kolesarjev, ki so se kmalu po začetku v Perugii odlepili od glavnine. Ta jim je omogočila tudi do 15 minut naskoka. V zaključku etape sta se na zadnjem, četrtem makadamskem odseku ter nato na zadnjem vzponu na Lume Spento (4,3 km/6,4 %) odlepila dva ubežnika in obračunala za zmago.



Najhitrejši v Montalcinu (makadamsko etapo je gostil že leta 2010) je bil 21-letni Schmidt (Qhubeka ASSOS), ki je slavil prvo zmago v karieri na prvi veliki tritedenski dirki. Leto starejši Italijan Alessandro Covi (UAE Team Emirates) je v prav tako lovu na prvo profesionalno zmago v cilju zaostal sekundo.

Večina favoritov je v cilj pripeljala tri minute za ubežniki, znova pa je bil najmočnejši Bernal. Ko je bila skupina že pošteno razredčena, je napadel na zadnjem vzponu, v cilju pa najbližjega zasledovalca v skupnem seštevku Vlasova prehitel za 23 sekund. Evenepoel je v cilj prišel 2:08 minute za Kolumbijcem.

Edinega slovenskega predstavnika na dirki Jana Tratnika (Bahrain Victorious) ni bilo v ospredju. V želji po prihranku energije za naslednje etape, med drugimi tudi nedeljsko deloma v Sloveniji, je tokrat v cilj pripeljal kot 114. (+22:35). V skupnem seštevku je 31-letni Idrijčan 102. (+1:26:06).

V četrtek bo na sporedu zahtevna 12. etapa od Siene do Bagno di Romagne (212 km) s kar 3700 višinskimi metri. Kolesarji bodo morali premagati nekaj zahtevnih vzponov, zadnji pa bo slabih 10 km pred ciljem na prelaz Carnaio, po katerem sledi spust v dolino.

Značke: kolesarstvo, giro

Članki iz rubrike