900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 11.05.2021 18:44:14

Dombrowski dobil etapo, Tratnik peti, v rožnatem De Marchi

Profimedia
Američan Joe Dombrowski je zmagovalec četrte etape kolesarske Dirke po Italiji. V številčni skupini ubežnikov je bil 29-letnik od Piacenze do Sestole (187 km) za 13 sekund hitrejši od Italijana Alessandra De Marchija (Israel Start-Up Nation). Slednji je oblekel rožnato majico vodilnega. Najboljši Slovenec v etapi je bil Jan Tratnik na petem mestu.

To je bila četrta in hkrati največja zmaga v karieri za 29-letnika iz Christiane in prva po dveh letih. Vse tri prejšnje je sicer moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca pri UAE Team Emirates dosegel na dirki po ameriški zvezni državi Utah.

"Res sem zelo zadovoljen. Težko je vedeti, kaj bi se zgodilo, če bi se glavnina odločila bolj nadzorovati ubežnike. Dobro sem se počutil in v zadnjih 50 km poskušal nekoliko varčevati z močmi. Vedel sem, da je zadnji vzpon zelo zahteven. Napadel sem, prišel do prednosti, a premalo za rožnato majico. Vseeno je etapna zmaga lepa uteha," je organizatorjem dirke po etapi dejal Dombrowski.

De Marchi je kot drugouvrščeni v etapi prvič v karieri oblekel rožnato majico vodilnega na domači pentlji. Trikrat je sicer osvojil etapno zmago na Dirki po Španiji, na domačih tleh pa je to zanj največji uspeh v karieri.

"Cilj je bila rožnata majica, o tem sem razmišljal že nekaj dni, a raje molčal. Danes sem izbral pravo skupino za pobeg. Imeli smo seveda nekaj sreče, da nas je glavnina pustila toliko naprej. Zdaj sem tukaj v rožnati majici ... Brez besed sem. To so sanje vsakega kolesarja, še posebej Italijana," je bil po koncu preizkušnje zadovoljen 34-letnik iz Furlanije - Julijske krajine.

Slabe pol minute za vodilnima je v deževni in hladni etapi v cilj prišel Tratnik (Bahrain Victorious). Njegov moštveni kolega Matej Mohorič je bil nekoliko bolj v ozadju na 58. mestu z zaostankom slabih osmih minut, potem ko je velik del druge polovice razgibane trase vlekel glavnino za kapetana, Španca Mikela Lando.

Favoriti so v cilj prišli dobro minuto in pol za vodilnimi v etapi, dobro formo pa so prikazali Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Italijan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Rus Aleksander Vlasov (Astana-Premier Tech), Britanec Hugh Carthy (EF Education Nippo) in Landa.

Mladi belgijski zvezdnik Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) je za Bernalovo skupino zaostal 11 sekund. Rožnato majico pa je po velikem zaostanku izgubil domačin Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Veliko časa je izgubil še eden od favoritov pred dirko, Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step), ki je v cilj prišel z zaostankom šestih minut.

V skupnem seštevku ima De Marchi 22 sekund naskoka pred Dombrowskim, tretji je Belgijec Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix). Od favoritov za skupno zmago je sedmi Vlasov (+1:24), osmi Evenepoel (+1:28), deseti Carthy (+1:38), enajsti pa Bernal (+1:39). Mohorič je zdrsnil na 52. mesto (+7:57), Tratnik pa je napredoval na 63. (+9:56).

V sredo bo na sporedu etapa za sprinterje od Modene do Cattolice (177 km), ki bo po zahtevnem dnevu v dežju pravšnja za počitek favoritov pred zahtevnim nadaljevanjem Gira z gorskimi cilji v četrtek, soboto in nedeljo.

Značke: kolesarstvo, giro

Članki iz rubrike