Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 09.05.2021 17:55:28

Merlierju ob debiju zmaga v drugi etapi Gira

Belgijec Tim Merlier je zmagovalec druge etape kolesarske dirke po Italiji. Na poti od Stupinigija do Novare (179 km) je član Alpecin-Fenixa v ciljnem sprintu ugnal drugega domačina Giacoma Nizzola in tretjega, prav tako Italijana, Elio Vivianija. Obeh Slovencev, Mateja Mohoriča in Jana Tratnika v dresu Bahrain Victoriousa, ni bilo v ospredju.

To je bila ob debiju na tritedenskih dirkah že 13. zmaga v karieri za 28-letnega Belgijca in četrta letos. Nizzolo (Qhubeka ASSOS) je še desetič na domači pentlji zasedel drugo mesto, veteran Viviani (Cofidis) pa je v zaključku ugnal povratnika na dirke najvišje ravni po devetmesečni kazni, Nizozemca Dylana Groenewegna (Jumbo-Visma).

Zaradi skorajšnjega "srečanja" z ograjo v zaključku sta presenetljivo brez visoke uvrstitve ostala prvi sprinterski favorit, Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), in Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Slovak Peter Sagan (Bora-hansgrohe) je bil peti.

Sprinterska etapa je potekala po ustaljeni praksi velikih tritedenskih preizkušenj v prvem tednu. Glavnina je takoj po startu pustila v beg tri kolesarje, ki jih je nato ujela dobrih 20 km pred ciljem med riževimi polji na poti do Novare.



V zaključku etape so nato v ospredje prišli sprinterski vlaki najhitrejših kolesarjev in obračunali za etapno zmago. V skupnem seštevku je po 20. mestu v rožnatem ostal domačin Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Še naprej na drugem in tretjem mestu sledita še en Italijan Edoardo Affini (Jumbo-Visma) in Norvežan Tobias Foss (Jumbo-Visma), le da je Ganna zaradi treh bonifikacijskih sekund prednost pred njima povišal na 13 oziroma 16 sekund. Na četrto mesto se je z dvema dodatnima sekundama prebil Belgijec Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step).

V ponedeljek bo na vrsti tretja etapa od Bielle do Canaleja (190 km). Preizkušnja bo nekoliko zahtevnejša kot današnja, a kljub štirim kategoriziranim vzponom v zadnjih 70 km bi moral biti to nov dan za sprinterje.

Značke: kolesarstvo, giro, italija

Članki iz rubrike