favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ku
ku
1 05.04.2021 17:34:31

PRVI spopad VELIKANOV! Roglič in Pogačar sta se vendarle POMERILA, s PRECEJŠNJO prednostjo pa je zmagal ...

Profimedia
Danes se je začela kolesarska Dirka po Baskiji.

Na tej se bosta prvič v sezoni drug proti drugemu pomerila naša izvrstna kolesarja, Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Že na uvodnem kronometru so bile vse oči uprte v to bitko kolesarskih velikanov, ki je pripadla Rogliču.

Ta je celo s kronometrom opravil prvi, medtem ko se je Pogačar na progo podal kar tri ure kasneje.

Zmagovalec Dirke po Franciji se tokrat ni odrezal, kajti z 28 sekundami zaostanka je pristal na petem mestu.

Kisovčan je bil v 13,9 km dolgem in razgibanem kronometru za dve sekundi hitrejši od Američana Brandona McNultyja (UAE Team Emirates).

Roglič se je na traso z začetnim 2,4 km dolgim vzponom tretje kategorije podal med prvimi in s povprečno hitrostjo 48,22 km/h postavil najboljši čas 17:17 minute. Sprva se mu je najbolj približal moštveni kolega in eden ključnih pomočnikov ob lanski zmagi na Vuelti, Danec Vingegaard (+0:18), ki je končal kot tretji. Nato pa je po najhitrejšem vmesnem času po 4,7 km McNulty v cilju zaostal le dve sekundi.

Kot zadnji je s startne rampe krenil Pogačar in bil pri prvem vmesnem času dva km po vrhu prvega vzpona dve sekundi hitrejši od Rogliča. Po spustu v dolino je za konec sledil še kratek, a zelo strm vzpon do parka Etxebarria, na katerem je naklon tudi do 19 odstotkov. Pogačar se je slabše spopadel z zadnjim delom preizkušnje, bolje pa je moči razporedil starejši Slovenec, slavil etapno zmago in oblekel rumeno majico vodilnega.

"Lepo je biti nazaj. S predstavo sem zelo zadovoljen. Za nami je dober dan. Kot vedno je šlo v Baskiji za specifičen kronometer. Tukaj sem jih nekaj že dobil in zelo mi je všeč dirkanje v tem delu države. Izziv je bil zelo zanimiv z začetnim vzponom, spustom ter strmim zaključkom. Kar zabavno," je po etapi organizatorjem dejal Roglič, sicer zmagovalec te dirke leta 2018.

Danes je dosegel 51. zmago v karieri, 12. v vožnji na čas. Za tisto skupno slavje v soboto pa pravi, da v igri za zmago nista le z rojakom Pogačarjem. "Tu nisva zgolj midva. Tukaj so še vsi ostali dobri kolesarji. Za nami je šele prva etapa. Moramo biti osredotočeni in se pripraviti na naslednje dni. Seveda si želim ohraniti rumeno majico tudi po zadnji etapi. Vse bomo dali od sebe in potem videli, ali nam bo uspelo," je sklenil 31-letnik.

Pogačar je prvo preizkušnjo v Baskiji končal kot peti skupaj s še nekaterimi favoriti za skupno zmago. Enak zaostanek si je nabral tudi Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers), ki je na stavnicah tretji favorit za Rogličem in Pogačarjem.

"Mogoče sem v prvem delu porabil preveč moči, ne vem. Nisem našel pravega ritma, obenem pa me je bilo še malce strah zadnjega klanca. Ob reki sem izgubil nekaj pomembnih sekund, malo bolj je ob koncu pihal tudi veter, a ne glede na vse, sem se dobro počutil. Zame je to dober rezultat. Pomembno je imeti dobre noge in zares se že veselim nadaljevanja preizkušnje," je organizatorjem po etapi sporočil 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Zmagovalec dirke Pariz - Nica, Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) je za Rogličem zaostal 31 sekund in zasedel deseto mesto. Nizozemec Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe) je zaostal 36 sekund, Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) pa je bil še devet sekund počasnejši. Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious) je za zmagovalcem zaostal 49 sekund, 12 sekund hitrejši od Ekvadorca pa je bil Švicar Marc Hirschi (UAE Team Emirates). Španec Alejandro Valverde (Movistar) je bil kronometer končal s časom 18:00.

Od kandidatov za skupno zmago sta se slabše odrezala Britanca Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) in Hugh Carthy (EF Education-Nippo). Zmagovalec lanskega Gira Geoghegan Hart je zaostal 1:08 minute, Carthy, tretji z lanske dirke po Španiji, pa je bil le dve sekundi hitrejši od rojaka.

Tretji Slovenec na dirki, Jan Polanc (UAE Team Emirates) je preizkušnjo končal s časom 18:30 in zasedel 51. mesto.

V torek bo na vrsti druga etapa od Zalle do Sestaa. Dolga je 154,8 km, najtežji pa je zadnji del z vzponom na Asturiano 15 km pred koncem ter zadnjim, 800 metrov dolgim vzponom (7,4 %) do cilja v Sestau.

Značke: roglič, pogačar, baskija

Članki iz rubrike