Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 04.04.2021 16:52:53

Asgreen presenetil van der Poela na dirki po Flandriji

Profimedia
Danec Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-step) je zmagovalec 105. kolesarske dirke po Flandriji. Na eni največjih enodnevnih preizkušenj, ki spada med pet kolesarskih spomenikov, je na poti od Antwerpna do Oudenaardeja (254,3 km) v ciljnem sprintu presenetil lanskega zmagovalca, Nizozemca Mathieuja van der Poela (Alpecin-Fenix).

Podobno kot lani, ko je dirka zaradi pandemije novega koronavirusa potekala v zanjo neobičajnem oktobrskem terminu, sta v zaključek prišla dva kolesarja. Le da ob van der Poelu tokrat ni bilo Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma). Slednji je pred tem popustil na zadnjih dveh z granitnimi kockami tlakovanih vzponih in odločitev o zmagi prepustil svojemu dolgoletnemu tekmecu van der Poelu in zmagovalcu klasike E3 Saxo Bank Asgreenu.

V sprintu je bil nepričakovano 26-letni Nizozemec po dolgi in neizprosni dirki nemočen in tako ni ubranil naslova izpred šestih mesecev na "De Ronde". Asgreen je s tem slavil največjo zmago v karieri. Skupaj je zdaj pri osmih zmagah in drugi v zadnjih devetih dneh na dirkah svetovne serije.

V začetku preizkušnje se je sedem ubežnikov glavnini odpeljalo takoj po začetku dirke in si privozilo okoli 13 minut naskoka. Hitro pa se je začela prednost topiti, ko je glavnina pripeljala do ključnega dela preizkušnje z 19 kratkimi vzponi z odseki cest, tlakovanimi z granitnimi kockami v zadnjih 150 km.

V zadnjih 70 km se je dirka povsem razživela, obenem pa je bilo v glavnini veliko nervoze, kar je botrovalo številnim padcem. Napadi so si nato sledili eden za drugim, šele 40 km do konca po vzponu na Taiinberg pa se je v ospredju vendarle odlepila skupina šestih kolesarjev z veliko trojico spomladanskih klasik.



Na Kruisbergu je nato popustil svetovni prvak Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step). Francoz ni mogel slediti tokrat najmočnejši trojici van der Poel, Van Aert in Asgreen. Slednji so se na zadnjih dveh zahtevnih vzponih udarili za zmago.

Na Oude Kwaremont se je zdelo, da odločitve ne bo, je pa s silovitim napadom postregel van der Poel. Asgreen ga je ujel, Van Aertu pa je zmanjkalo moči. Sledil je še strm vzpon na Paterberg, razlika pa se je do druge skupine, ki je ujela Van Aerta, le še povečala. V boju za tretje mesto je olimpijski prvak Greg Van Avermaet (AG2R Citroen) ugnal zmagovalca letošnje dirke Milano - San Remo, Belgijca Jasperja Stuyvena (Trek-Segafredo), medtem ko je Van Aert končal kot šesti in znova ostal brez domačega spomenika na flamskih cestah.

Edinega slovenskega predstavnika na dirki Luke Mezgeca (Team BikeExchange) ni bilo v ospredju, saj je bi v službi kapetana, Avstralca Michaela Matthewsa, ki pa je bil prav tako daleč od vidnejših mest.

Prihodnji konec tedna bi moral biti na vrsti še vrhunec prvega dela spomladanskih dirk, Pariz - Roubaix, a so ga morali organizatorji zaradi pandemije novega koronavirusa prestaviti na 3. oktober.

Izidi,
- dirka po Flandriji, Antwerpen - Oudenaarde (254,3 km):
 1. Kasper Asgreen (Dan/Deceuninck-Quick-step)           6:02:12
 2. Mathienu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)           isti čas
 3. Greg Van Avermaet (Bel/AG2R Citroen)                  + 0:32
 4. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)                     0:33
 5. Sep Vanmarcke (Bel/Israel Start-Up Nation)              0:47
 6. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                     isti čas
 7. Gianni Vermeersch (Bel/Alpecin-Fenix)
 8. Florian Senechal (Fra/Deceuninck-Quick-step)
 9. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)
10. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)
...

odstop: Luka Mezgec (Team BikeExchange) ...

Članki iz rubrike