Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(šd)
(šd)
0 02.03.2021 12:53:35

Matjaž Zevnik: Če si bodo fantje upali dirkati, bodo konkurenčni

Matjaž Zevnik, direktor KK Kranj
KK Kranj
Direktor kolesarskega kluba Kranj je ena najbolj markantnih osebnosti v slovenskem klubskem kolesarstvu.

Začel je kot trener še v času bivše Jugoslavije, kranjskega kluba pa si brez njega praktično ni mogoče predstavljati. Pod njegovim vodstvom so se kalili številni izjemni kolesarji, med njimi tudi Matej Mohorič. Zdaj vstopa že v 33. leto delovanja v gorenjskem kolektivu.

V teh dneh se začenja nova sezona. Kje po toliko letih še najdete motivacijo za delo, ki je vse prej kot umirjeno?
Motivacije mi nikoli ne zmanjka! Nasprotno, imam je vedno več. Najslabše v teh časih bi bilo, če bi odpovedal. Veliko bolj se je treba angažirati, kot se je bilo treba včasih. Kolesarstvo imam rad, je moj način življenja. Komaj čakam, da se začnejo dirke. Priprave smo opravili, upam, da dirke bodo in da lahko pokažemo, česa smo sposobni.

S kakšnimi cilji in pričakovanji vstopate v novo sezono?
Ne vemo točno, kakšna je naša konkurenca. Lani smo res malo dirkali. Glede na to, da so fantje zelo zagnani, mislim, da imajo dober potencial. Ampak kot vedno pravim: eno je upati, da bo, drugo pa si upati... Če si bodo upali dirkati in tudi kaj tvegati, bodo konkurenčni. Ekipa tudi ni več tako mlada, imamo tri, štiri mlade kolesarje, v glavnem pa so že kar izkušeni. Zadnji čas je, da se izkažejo in opozorijo nase, sicer bodo težko nadaljevali kariere.

Kdo bo v sezoni 2021 zastopal barve kranjskega kluba?
Ekipa šteje 12 članov, veliko za te čase. To so Luka Čotar, Uroš Repše, Marko Hladnik, Jaka Primožič, Martin Lavrič, Leon Šarc, Nik Čemažar, Aleš Pirih, Rok Kern, Bine Lotrič, Jaka Vovk in Luka Ziherl. Zadnjih šest je še mlajših članov do 23 let, prvih šest pa kolesarji v kategoriji Elite. V kategoriji do 23 let največ pričakujem od Čemažarja in Piriha, ostali so se priključili iz mladinske ekipe. Na treningu kažejo potencial. Pri članih največ pričakujem od Primožiča in Lavriča, ki sta že preizkušena kolesarja, prav tako od Repšeta. Tudi Čotar še lahko dvigne formo.

Kakšen je vaš koledar dirk?
Članskih dirk bomo imeli zelo malo. Najprej morajo oddelati prve dirke na Hrvaškem in dirki za VN slovenske Istre ter VN Adrie. Fante do 23 let pa čakajo klasike v Italiji. Do konca aprila imajo poln koledar. Videli bomo, kako bo naprej, kdo bo prišel v reprezentanco, kdo ne ... Pripravljali se bomo za naslednje dirke, je pa zdaj zelo težko reči, kaj bo. Upam, da bo izpeljano državno prvenstvo, ki je naš veliki cilj, najbolj pa računam na domačo dirko za VN Kranja (24. in 25. julija, op. p.), na katero se organizacijsko že vneto pripravljamo. Fante želimo spraviti na primerno raven, morda spet koga tudi med profesionalce.

Kako ste zadovoljni z opravljenimi pripravami?
Zelo so bile uspešne! Letos smo se zadeve lotili malce drugače. Prvič sem se odločil, da smo najeli celo hišo, kar se je izkazalo za odlično potezo. Bili smo v Fijerogi, spoznali smo slovensko Istro, ki je izredno lepa za treniranje kolesarstva. Opravili smo 25 dni priprav, v dveh delih. Sploh mlajši so se naučili večje samostojnosti, kuhati, pripravljati zajtrk in podobno. Očitno bo to v prihodnje vedno bolj aktualno, sploh če bo covid-19 še naprej med nami. Ničesar nam ni manjkalo. Fantje so se tudi zelo povezali med sabo.

Boste, kar zadeva opremo, konkurenčni drugim ekipam?
Zelo. Še naprej bomo vozili kolesa Scott, že osmo sezono. Tudi za drugo je poskrbljeno. Z dresi ostajamo pri Žolni, čelade so nam dali pri Pro Tour ekipi Israel Start Up Nation, imamo vrhunsko robo. Zdaj čakamo še nov kombi in vse bo tako, kot mora biti.

V klubu je veliko poudarka na delu z mladimi.
Že od nekdaj dajemo velik poudarek vzgajanju mladih kolesarjev in njihovih osebnosti. Nismo osredotočeni zgolj na člansko ekipo – za kaj takega moraš imeti veliko denarja, če se želiš iti resno. Vzgoja mladih kolesarjev, ki jih imaš kasneje tudi v ekipi, to je naš način. Počasi nam uspeva, da imamo skoraj vse svoje kolesarje. Spet smo samooskrbni. Za drage nakupe pa v Sloveniji tako ali tako ni denarja.

Kakšen je proračun kluba?
Okrog 250 tisoč evrov, oprema je tudi sponzorska. Večina denarja gre za delovanje članskega moštva.

Skozi vaš klub je šlo veliko kolesarjev, med njimi tudi taki asi, kot so Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Mezgec ... Ali na kakšen način pomagajo klubu?
Vsi, ki so šli v ekipe Pro Tour, bodisi kot kolesarji bodisi kot kolesarski delavci, pomagajo. Izpostaviti moram predvsem Mateja Mohoriča in Jošta Zevnika, ki sta glede tega najbolj zavzeta in klubu konkretno pomagata. V teh fantih vidim tudi prihodnost kluba.

Ne moreva mimo vaše dirke za veliko nagrado Kranja, ki je dobro sprejeta tudi zunaj naših meja. Kakšne cilje imate z njo?
Moramo jo obdržati vsaj na tej ravni, kjer je trenutno (druga kategorija, op. p.). Moja želja pa je, da bi bila to nekoč spet dirka prve kategorije, kot je nekoč že bila. To je eden od mojih ciljev do takrat, ko bom še direktor kluba, torej približno v štirih letih; da dirko spravimo na raven, ko bodo lahko dirkale tudi ekipe Pro Toura. Če smo jo izpeljali lani, jo moramo tudi letos. Glede ekip imamo dirko zasedeno, tako da veliko ekip ne bomo mogli sprejeti. Zanimanje je, mi pa se bomo potrudili, da bo zadeva maksimalno urejena. 

Članki iz rubrike